Nov most čez Turjo v Sitarovcih poškodovala vodna ujma

Še pred uradno predajo namenu, voda poškodovala temelje mostu v Sitarovcih

Branko Košti, torek, 4. september 2018 ob 18:04
Poškodovan most v Sitarovcih

Poškodovan most v Sitarovcih

Sinočnja in današnja vodna ujma je očitno največji davek zahtevala v dolini potoka Turja, saj sta od skupno petih mostov, ki ta, ob normalnih vremenskih razmerah skoraj neopažen potoček, prečka na območju KS Mala Nedelja in KS Radoslavci, ostala nepoškodovana le dva.

Zaradi obilnega deževja poplavljene številne ceste
V Drakovcih se je porušil most, voznik z vozilom zdrsnil v potok
Pri Gajševskem jezeru poplavlja Ščavnica

Mostova v Drakovcih in Kuršincih sta se vdala sili vode in se sesedla, najnovejši v Sitarovcih, ki uradno sploh še ni bil predan namenu, pa je zaenkrat obstal, vendar z močno spodkopanimi temelji. Ob pogledu nanj se laiku postavi vprašanje o kvaliteti in strokovnosti gradnje, še posebej ob dejstvu, da je voda del betonskega temelja enostavno odlomila. Okoliški prebivalci, ki poznajo moč potoka ob visokih pretokih, so v času gradnje izvajalcem sugerirali drugačne rešitve, ki jih ti niso upoštevali. Žal se je že ob prvi priložnosti pokazalo, da je zdrava kmečka pamet spet premagala stroko.

Most, o katerem pišemo, nameravajo uradno predati namenu v petek, 7. septembra ob prazniku KS Radoslavci. Ker v sedanjem stanju za slovesno predajo seveda ni primeren, za kvalitetno sanacijo pa je do takrat premalo časa, obstaja bojazen, da bo v tem času izvedena le neka hitra, "lepotna sanacija", ki pa bo postala trajna. In potem ne bo čudno, če bo ob naslednjih nalivih, ki jih jeseni lahko pričakujemo, padel še tretji most na Turji.

Na fotografijah si lahko ogledate opisani most v Sitarovcih in most v Kuršincih, kateri se je zjutraj še upiral vodni stihiji, dopoldne pa je tudi ta padel.



Več v Črna kronika