Najboljšo prleško gibanico so letos spekli člani TD Banovci

Prleška gibanica je postala pomembna turistično - gastronomska prireditev, sama sladica pa postaja zaradi intenzivne promocije po Sloveniji in na družabnih omrežjih čedalje bolj prepoznavna na slovenskem parketu

Prlekija-on.net, sobota, 8. september 2018 ob 21:34
Prleška gibanica 2018

Prleška gibanica 2018

Letošnji praznik tradicionalne prleške sladice je krojilo vreme. Zaradi izjemno slabe vremenske napovedi je bila prireditev prvo soboto v septembru odpovedana, čeprav so se ljubitelji kulinarike in pohodništva iz cele Slovenije letos veselili predvsem kulinaričnega pohoda po občini Križevci.

Prvega septembra je torej potekalo le ocenjevanje prleških gibanic, naslednji dan pa je Kulturno, turistično in izobraževalno društvo KELIH, organizator prireditve, pripravilo razstavo ocenjenih prleških gibanic, ki je bila prava paša za oči. Navdušile so tudi fotografije, 15 jih je bilo, ki so prispele na fotonatečaj Prleška gibanica 2018, jih je pa še vedno možno videti v avli občinske zgradbe v Križevcih.

Sobota, 8. september 2018, je bila zelo težko pričakovana, saj so članice društva KELIH pred pričetkom zabave ob 20. prazniku občine Križevci pripravile razglasitev rezultatov in podelile priznanja za ocenjevanje prleških gibanic.

Za krajši kulturni program sta poskrbeli Manica Sušec in članica KELIHa Karmen Dragović, saj sta pripravili odličen skeč. Ob Manici sta na odru zablesteli še Tajda Budja in Veronika Kos.

Zmagovalno fotografijo letošnjega fotonatečaja je poslal Ciril Ambrož, sicer prekaljeni fotograf z izjemnim čutom za fotografiranje prleške krajine. Sara Vinkovič, predsednica komisije, je to povedala tudi v obrazložitvi.

Vina k prleški gibanici so se letos izbrala v okviru akcije Sommelier selection 2018 in sicer kot rezultat sodelovanja društva KELIH, Zavoda SloVino in Društva vinskih svetovalcev sommelier Slovenije. Marca so sommelierji izbrali 5 polsladkih vin, ki jih priporočajo k prleški gibanici: muškat ottonel 2017 (Vinogradništvo Krampač), šipon 2015 (Vinogradništvo Družina KOS), muškat ottonel 2017 (Vina Avos) ter dva rumena muškata 2017 (Vino Leber in Vinogradi Horvat).

Ocenjevanja prleških gibanic so se letos na povabilo društva lotile predsednica ocenjevanja Elvira Štumpf ter članici Zdenka Tompa in Frančka Lebarič. Med tržnimi ponudniki je bilo letos 5 izdelkov, navdušilo pa je tudi 11 prleških gibanic v kategoriji ljubitelji prleške gibanice. Vsi sodelujoči na ocenjevanju so dobili priznanja. V kategoriji tržnih ponudnikov je slavil Mlinopek, sledi Turizem na podeželju Tompa in Terme Banovci. Med ljubitelji prleške gibanice je zmagalo TD Banovci, Martina Nemec je bila druga, Sara Zamuda pa tretja. Absolutna zmagovalka letošnjega ocenjevanja je postala prleška gibanica članov TD Banovci, Lončarstvo Žuman pa jim je ob tej priliki podarilo lončeni pekač za peko prleške gibanice. Tamara Flegerič, vodja ocenjevanja prleške gibanice, je povedala, da je bil boj za najvišja mesta zelo tesen, Elvira Štumpf pa je dodala, da so jih tekmovalni izdelki navdušili, so pa tistim, ki so prleško gibanico spekli na ognjišču, brez uporabe pekača, odbili točko.

Župan občine Križevci, mag. Branko Belec, je ob tej priliki dejal, da je Prleška gibanica postala pomembna turistično - gastronomska prireditev, sama sladica pa postaja zaradi intenzivne promocije po Sloveniji in na družabnih omrežjih čedalje bolj prepoznavna na slovenskem parketu. Ne nazadnje je prleška gibanica dobila tudi svojo spletno stran www.prleska-gibanica.si, za kar je poskrbelo društvo KELIH.



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno