Andrej Šiško ponovno v priporu

Po odločitvi zunajobravnavnega senata so ga v sredo zjutraj ponovno priprli

Prlekija-on.net, sreda, 12. september 2018 ob 09:04
Andrej Šiško

Andrej Šiško

Potem ko je vodja t.i. Štajerske varde, Andrej Šiško, v nedeljo zvečer odkorakal na prostost, so ga po odločitvi zunajobravnavnega senata v sredo zjutraj ponovno priprli. Predsednik zunajparlamentarne stranke Zedinjena Slovenija je osumljen kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve v zvezi s kaznivim dejanjem oboroženega upora.

Po ugotovitvah kriminalistov je namreč iz objav z zborovanja Štajerske varde v bližini Apač razvidno, da je pozival k strmoglavljanju najvišjih predstavnikov države.

Šiško je bil prvič aretiran po hišnih preiskavah v četrtek na njegovem domu v Mariboru. Po večurnem zaslišanju v nedeljo popoldne je preiskovalni sodnik odločil, da ni razlogov za pripor, zato so ga izpustili na prostost, zadeva pa je nato šla v odločanje na zunajobravnavni senat, ki je odločil drugače kot preiskovalni sodnik, zato so Šiška ponovno odpeljali v pripor.

V primeru, da zunajobravnavni senat ob odločanju o nestrinjanju med preiskovalnim sodnikom in tožilstvom odredi pripor zoper določeno osebo, je zoper ta sklep dopustna pritožba na višje sodišče. Tožilstvo je pripor zahtevalo zaradi ponovitvene nevarnosti.



Več v Črna kronika