Kiparka in slikar iz bavarskega Ingolstadta

Razstavljata Babette Ueberschär in Viktor Scheck

Filip Matko Ficko, torek, 18. september 2018 ob 08:48
Slike izredno zanimive za obiskovalce

Slike izredno zanimive za obiskovalce

V Galeriji Murska Sobota je župan Mestne občine Murska Sobota, dr. Aleksander Jevšek, v petek, 14. septembra zvečer, odprl razstavo umetniških del dveh ustvarjalcev iz Nemčije: kiparke Babette Ueberschär in slikarja Viktorja Schecka. Razstava kiparskih in slikarskih del nemških umetnikov bo na ogled do 24. oktobra letos.

Tokratna razstava je rezultat dolgoletnega tradicionalnega sodelovanja pobratene Murske Sobote z Ingolstadtom v Nemčiji. Tako vsako drugo leto pomurski umetniki, zlasti iz Murske Sobote, razstavljajo v Ingolstadtu (ali so tam na umetniški rezidenci), vmes pa vsako drugo leto umetniki iz mesta in regije Ingolstadt razstavljajo v Galeriji Murska Sobota. Te razstave omogočajo vpogled v umetniško ustvarjalnost obeh mest, saj skozi umetnost in kulturo lahko razumemo in doživljamo ljudi, družbo in čas. Umetnost je namreč ogledalo, v katerem se zrcali čas in duševno stanje družbe. Tako se lahko preko umetnosti spozna atmosfero in duh neke skupnosti, s tem pa tudi bolje spoznamo drug drugega. Tovrstne umetniške izmenjave so za partnerska mesta izjemno pomembna oblika sodelovanja. O tem sta na otvoritvi razstave govorila gostitelj, direktor Galerije Murska Sobota dr. Robert Inhof, kot tudi kulturni referent mesta Ingolstadt Gabriel Engert.

71-letna Babette Ueberschär, rojena v Gülchsheimu na Bavarskem, se je po svojem tridesetem letu pričela intenzivno posvečati likovni umetnosti. Po opravljenih tečajih risanja in slikanja je študirala na Mednarodni poletni akademiji v Salzburgu ter pripravila prve razstave na Bavarskem. V naslednjih štirih desetletjih so sledile številne samostojne in skupinske razstave po Nemčiji in tujini. Tokrat v Murski Soboti razstavlja prostorske inštalacije, ko vsakdanje predmete in naravne materiale predstavi v novih kontekstih in odnosih ter s tem odpira nove perspektive in pomenske ravni, v katerih se dotika osrednjih tem in vprašanj v življenju, kot so rojstvo in smrt, biti in miniti, veselje, ljubezen, potreba po zaščiti, pa tudi osamljenosti, strah, bolečina in uničenje.

66-letni Viktor Scheck, rojen v Schrobenhausnu na Bavarskem, je v letih 1975-1980 študiral grafično oblikovanje na Visoki strokovni šoli v Augsburgu in Münchnu, študijsko pa se je izpopolnjeval še v Italiji, na Češkem in v Avstriji. Od leta 1981 deluje kot svobodni slikar in oblikovalec. Leta 2004 je že svoja dela razstavljal na skupinski razstavi v Murski Soboti, dve leti pozneje pa je imel v Galeriji Murska Sobota samostojno razstavo.



Več v Kultura in izobraževanje