Tudi dijaki GFML sodelujejo v delavnicah kemijskega projekta BASF

Slovenija je postala 4. država na svetu, ki izvaja brezplačen kemijski projekt za dijake BASF Teens' Lab

Prlekija-on.net, torek, 18. september 2018 ob 11:23
BASF Teens' Lab

BASF Teens' Lab

Po šestih letih uspešnega izvajanja delavnic BASF Kids' Lab Cvetka Epruvetka za osnovnošolce, ki se jih je udeležilo več kot 4.500 učencev iz cele Slovenije, se družba BASF tokrat osredotoča na srednješolce. Predstavlja nov kemijski projekt Teens' Lab, ki bo v mesecu septembru dijakom ponudil deset delavnic, ki so zanje in za šole povsem brezplačne. Z njim želi BASF pri dijakih spodbuditi zanimanje za naravoslovne znanosti ter jim predstaviti povezavo med kemijo in vsakdanjim življenjem. Slovenija postaja 4. država na svetu, ki bo ob Nemčiji, Ameriki in Španiji izvajala projekt Teens' Lab.

»Ponosen sem, da lahko v Sloveniji predstavimo Teens' Lab. Veseli me, da so šole izrazile velik interes za projekt, ki sledi učnemu načrtu in dijakom omogoča spoznavanje snovi skozi prakso. V podjetju BASF mlade ves čas spodbujamo k spoznavanju naravoslovja, želimo jih navdušiti nad kemijo, saj tovrstnih strokovnjakov danes v Evropi še vedno primanjkuje. Z našimi projekti želimo mladim pokazati, kako zabavna in zanimiva je kemija, ki predstavlja velik del našega vsakdanjega življenja,« ob začetku projekta pravi Simon Franko, direktor BASF Slovenija.

Eksperiment Labirint snovi

Delavnice trajajo en šolski dan, vodijo jih študenti Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo, Pedagoške fakultete in Fakultete za farmacijo, ki tako svoje znanje in entuziazem predajajo naprej mlajšim generacijam. Dijaki bodo izvajali eksperiment Labirint snovi, v katerem bodo spoznavali 16 neznanih snovi. Izvedli bodo 8 poskusov: fermentacija, plamenske reakcije, ugotavljanje videza, določanje gostote snovi, Benediktov test, topnost snovi v vodi, določanje pH vrednosti in izdelava stiropornih krogel. S pomočjo rezultatov, ki jih bodo pridobili s poskusi, pa bodo lahko na koncu delavnice točno določili, katere snovi so analizirali.

Izjemen odziv šol

Slovenske srednje šole so Teens' Lab zelo dobro sprejele, saj so bili že nekaj mesecev pred začetkom novega projekta rezervirani vsi termini. Delavnice, ki bodo potekale na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani, so namenjene predvsem 1. in 2. letnikom, v desetih zaporednih dneh jih bo obiskalo več kot 250 dijakov iz različnih šol, med njimi so Gimnazija Poljane, Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer, Gimnazija Škofja Loka, Gimnazija Bežigrad in druge.

O BASF

V BASF ustvarjamo kemijo za trajnostno prihodnost. Združujemo gospodarski uspeh z varstvom okolja in družbene odgovornosti. Približno 115.000 zaposlenih v koncernu BASF s svojim delom prispeva k uspehu naših strank v skoraj vseh sektorjih in v skoraj vseh državah na svetu. Naš portfelj je sestavljen iz petih segmentov: kemikalije, proizvodi za plemenitenje, funkcionalni materiali in rešitve, kmetijske rešitve ter nafte in plina. BASF je v letu 2017 ustvaril prodajo v višini 64,5 milijard evrov. Delnice družbe BASF kotirajo na borzi v Frankfurtu (BAS), Londonu (BFA) in Zürichu (BAS). Več informacij o družbi BASF je na voljo na spletni strani www.basf.com.



Več v Kultura in izobraževanje