»Murska deklica« se predstavi

Petanjci: Učenci likovniki OŠ G. Radgona in OŠ Tišina

Filip Matko Ficko, četrtek, 27. september 2018 ob 14:52
Mladi za razstavo »Murska deklica«

Mladi za razstavo »Murska deklica«

Prvo soboto letošnjega junija (o tem smo na spletnih straneh »Prlekije« poročali) je v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih bila izvedena likovna kolonija 15 učenk in učencev dveh devetletk: Osnovne šole Gornja Radgona in Osnovne šole Tišina. Tam jim je za uvod v likovno ustvarjanje Marjan Šiftar, podpredsednik uprave Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija (le-ta fundacija ima svoj sedež prav v Vrtu), predstavil čudovit vrt in osnovnošolci so ob tem spoznali, da bi morali biti pravzaprav njegovi redni obiskovalci.

Mentorstvo likovne kolonije je bilo »v rokah« akademske slikarke in magistre kiparstva Saša Bezjak iz Gornje Radgone, kjer ji je bil v pomoč profesor umetnosti Damijan Sovec, učitelj na OŠ Gornja Radgona. In prav ravnatelj te šole, Dejan Kokol, je likovno kolonijo od vsega začetka podpiral.

Motiv enodnevnega likovnega ustvarjanje šolark in šolarjev je bila reka Mura in naslovili so jo »Murska deklica«. Učenci so v uvodu spoznali in preizkusili različne likovne tehnike (kolaž , frotaž in asemblaž) ter se lotili povsem samostojnega dela, za več idej pa so prebrali še poezijo Jadranke Klabučar Gros z naslovom »Mura«. Ob zaključku svojega sobotnega likovnega ustvarjanja pa so si udeleženke in udeleženci kolonije ogledali še kratki dokumentarni film »Mura poje mi«, ki ga je posnel osnovnošolec Jakob Vogrinec, ko je na filmski trak ujel užitek raziskovanja reke na družinskem izletu.

Zanimivi likovni izdelki z junijske kolonije »Murska deklica« bodo v začetku oktobra že na ogled v razstavišču Raziskovalne postaje Znanstveno raziskovalnega inštituta SAZU v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih, vsak dan med 8. in 14. uro po predhodnem dogovoru. Otvoritev razstave je predvidena v četrtek, 4.oktobra, ob 11.30.



Več v Kultura in izobraževanje