Pestro in živahno na Miholovem sejmu, kjer so razglasili tudi najboljšo prleško tünko 2018

V ocenjevanju za najboljšo Prleško tünko je letos slavil Daniel Vargazon s Cvena z vsemi možnimi točkami

Prlekija-on.net, nedelja, 30. september 2018 ob 17:10
Najboljši v razglasitvi Naj prleške tünke

Najboljši v razglasitvi Naj prleške tünke

V nedeljo, 30. septembra, je v Veržeju potekal 7. Miholov sejem, katerega namen je promocija rokodelske dejavnosti in lokalne kulinarike ter dejavnosti posameznih društev in interesnih skupin. V Veržeju je bilo v preteklosti pestro sejemsko dogajanje, ki ga z Miholovim sejmom obujajo, hkrati pa s kvalitetno ponudbo na stojnicah, zanimivim spremljevalnim programom in prleškim pridihom delajo edinstvenega in vse bolj prepoznavnega.

Tudi letos, že sedmič, je bila ponudba na stojnicah izredno pestra, kvalitetna in zanimiva za različne ciljne skupine obiskovalcev, na odru pa bogat kulturni program s folkloro, plesi, glasbo, petjem, ... Letos se je na stojnicah predstavilo rekordno število ponudnikov. Zavod Marianum Veržej z enoto Centra DUO že od vzpostavitve leta 2006 skrbi za povezovanje in promocijo pomurskega rokodelstva. Ena izmed osnovnih nalog centra je tudi prenos rokodelskih znanj in spretnosti, ter tako ohranjanja bogate kulturne dediščine Pomurja. Predstavilo se je 29 pomurskih rokodelcev.

Poleg tega je bilo 23 stojnic namenjenih predstavitvi rokodelcev iz 9 rokodelskih centrov Slovenije in rokodelcev, vključenih v LAS projekt povezovanja Zgodbe rok in krajev. Konzorcij rokodelskih centrov Slovenije je bil ustanovljen v letu 2014 z namenom sooblikovanja pravnih temeljev statusa rokodelcev v Sloveniji in s svojimi aktivnostmi spodbuja k večji kakovosti rokodelskih izdelkov, k njihovi širši promociji in trženju ter prenosu znanj na mlajše generacije.

Konzorcij je tudi pobudnik LAS projekta povezovanja Zgodbe rok in krajev, ki povezuje 11 Lokalnih akcijskih skupin širom Slovenije, ki vključujejo kar 58 občin. Namen projekta je ustvarjanje bolj vzpodbudnega okolja za razvoj rokodelstva v Sloveniji. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

V sklopu Miholovega sejma se je tako odvil tudi zaključni dogodek projekta, na sejmu ob stojnicah so se vršili prikazi in delavnice rokodelskih spretnosti, v RC DUO Veržej pa je bila na ogled tudi razstava razvitih izdelkov, ki so nastali pri aktivnostih širom Slovenije.

13 stojnic so zasedli lokalni proizvajalci in pridelovalci hrane, vina ter društva in interesna združenja, kjer so ponudniki ponujali prleško tünko, prleška vina, izdelke ekoloških kmetij in drugih pridelovalcev lokalnih dobrot. Dogodek so letos delno izvajali v sklopu projekta Zeleno želimo (INTERREG SI-HR 2014-20).

Naj prleška tünka letos od pridelovalca Daniela Vargazona s Cvena

Društvo za promocijo in zaščito prleških dobrot je tudi letos pripravilo ocenjevanje Prleške tünke in mesa iz zaseke, kamor je prispelo dvanajst vzorcev, tako kmetij in proizvajalcev, ki izdelujejo to prleško specialiteto v tržne namene, kakor tudi vzorcev posameznikov ljubiteljev. Tričlanska strokovna komisija jih je ocenila na podlagi pravilnika o prleški tünki in z videnim bila zelo zadovoljna. Glede na dosežene točke so podelili pet zlatih priznanj, tri srebrna in dve bronasti, dva vzorca pa sta prejeli zahvalo o sodelovanju. Rezultate tekmovalcev je podala predsednica strokovne komisije Frančka Lebarič, župan Občine Veržej, Slavko Petovar pa je vsem razdelil priznanja.

Pri ljubiteljskih pridelovalcih, kjer so prejeli pet vzorcev, je zahvalo za sodelovanje prejela Janja Petovar iz Bunčan, bronasto priznanje je prejelo Turistično društvo Cven, zlato pa Žan Koroša iz Križevcev pri Ljutomeru, Slavko Sever s Cvena in Anja Vargazon s Cvena.

Med tržnimi proizvajalci je prispelo sedem vzorcev, kjer je zahvalo za sodelovanje prejela Kmetija Rauter, Jože Rauter iz Veržeja, bronasto priznanje je šlo k Mesnine Korošak, Mirko Korošak iz Grlave, srebrno priznanje sta prejeli Mesnine Korošak, Mirko Korošak iz Grlave in Panvita MIR iz Gornje Radgone. Zlato priznanja pa so prejeli Marjan Koroša, predelava mesa na Kmetiji iz Križevcev pri Ljutomeru, Kmetija Sever, predelava mesa na Kmetiji Robert Sever s Cvena ter Daniel Vargazon, predelava mesa na kmetiji s Cvena.

Za najboljšo Prleško tünko 2018 pa so priznanja prejeli, za tretje mesto Žan Koroša, predelava mesa na kmetiji iz Križevcev pri Ljutomeru, drugo mesto je z enako oceno kot tretjeuvrščeni in po dodatni ocenitvi komisije prejel Slavko Sever s Cvena, priznanje za najboljšo letošnjo tünko pa je prejel Daniel Vargazon, predelava mesa na kmetiji s Cvena, ki je prejel največje možno število točk, 20, in že drugič v letih ocenjevanja dobil najvišje priznanje za prleško tünko.

Letošnjo mašno slovesnost ob Miholovem je vodil salezijanec Marko Košnik, na ogled je bila razstava Zgodbe rok in krajev, potekal pa je tudi MiHeC fest, festival otroških folklornih skupin. Spodaj si lahko ogledate osrednje dogajanje na sejmu z razglasitvijo najboljših tünk.



Več v Kultura in izobraževanje