Četrtič pokrajinska razstava

Filip Matko, petek, 10. september 2010 ob 09:50
Razstava

Razstava

Iz devetih društev upokojencev, skupno jih v Pomurju deluje 33, se je 26 posameznic in posameznikov odzvalo povabilu Komisije za kulturo in izobraževanje pri Pomurski pokrajinski zvezi društev upokojencev, s sedežem v Murski Soboti,  za udeležbo na 4. pokrajinski razstavi v Ljutomeru. Ta razstava je na ogled v Galeriji Ante Trstenjak v Ljutomeru od 9. do 30. septembra.

Otvoritev razstave, s posebno slovesnostjo, je bila v četrtek, 9. septembra, ob 19. uri, ko so vsem zbranim v pozdrav zaigrali tamburaši Bisernice, skupine glasbenikov Društva upokojencev Ljutomer. Z recitalom pa so nastopili tudi člani literarne sekcije tega društva. O vsebini razstave je spregovoril direktor Galerije v Ljutomeru Srečko Pavličič, ki je med ostalim dejal: »Odkar smo v Galeriji Ante Trstenjaka v Ljutomeru uvrstili likovne razstave članov društev upokojencev iz našega obmurskega prostora v vsakoletno redno programsko razstavno dejavnost, se letos srečujemo že četrtič. Po začetnih spoznavnih vsebinah in tudi zapletih smo postali skorajda stari znanci in mnogi, tako med razstavljavci kot obiskovalci, so pri nas domači ali so se imeli možnost predstaviti javnosti tudi s samostojnimi zaključenimi projekti. Nekako smo se navadili eden na drugega in razumeli potrebe ter pričakovanja glede medsebojnega sodelovanja. Če kaj, je najbolj konkreten odraz vsega navedenega današnja razstava, ki kljub pestrosti imen in likovnih stvaritev deluje tako, kot bi v vsaki galeriji od tovrstne produkcije tudi pričakovali…Likovno ustvarjanje je v tretjem življenjskem obdobju eno najbolj prijetnih, prijaznih, kreativnih in želenih aktivnosti vseh, ki jim čas aktivnega dela življenja te vrste dejavnosti ni dopuščal in so šele v tem času našli dovolj možnosti za osebno izpoved na tem področju. Razmere seveda ponujajo tudi obilo izobraževanja in usposabljanja, tako da prirojena nadarjenost lahko zaživi v polni obliki in z vso ustvarjalno energijo… Ob znanih razmerah med tržnim povpraševanjem in umetniško ponudbo velja zaključiti z mislijo, da tudi ljubiteljski likovni ustvarjalci kreirajo umetnostne poti in čas le, če s svojimi deli izpovejo nadarjenost in znanje, ne oziraje se na ponujeno (denarno) vrednost, kjer se prej izbere pozlačen okvir ali stokrat naslikan motiv, kot pa resnično umetnost, ki veje iz ustvarjalca samega.«

Priložnostni krajši nagovor je imel še predsednik Pomurske pokrajinske zveze društev upokojencev Mirko Lebarič, ki je razstavo tudi razglasil za odprto. Ob tem se je posebej zahvalil vsem, ki so svoja likovna dela postavili na ogled javnosti. Ti prihajajo iz društev upokojencev Ljutomer, Lendava, Turnišče, Murska Sobota, Puconci, Cankova, Tišina, Radenci in Gornja Radgona.


Več v Kultura in izobraževanje