Na Jeruzalemu odstranili topole, ki so bili v slabem stanju

Na podlagi strokovnega mnenja je bilo ugotovljeno, da je devet topolov v zelo slabem stanju in jih je potrebno odstraniti

Prlekija-on.net, četrtek, 4. oktober 2018 ob 11:07
Topoli na Jeruzalemu

Topoli na Jeruzalemu

V zadnjih letih je na območju Jeruzalema bilo zaradi neurij ali drugih vremenskih nevšečnosti odstranjenih kar nekaj topolov, ki so značilni za Jeruzalem, saj ga turisti ravno zaradi njih radi poimenujejo tudi slovenska Toskana. V lanskem neurju sta se dva topola podrla in padla na zemljišče vinograda podjetja P&F Jeruzalem d.o.o. Oba topola je lastnik zemljišča, na katerega sta padla, takrat odstranil.

Zaradi nevarnosti ogrožanja stanovanjske hiše na Plešivici, je po predhodno pridobljenem soglasju s strani Zavoda Republike Slovenije za varstvo narave in Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, lastnik zemljišča lani moral odstraniti prav tako dva topola in iglasta drevesa.

Da bi preprečili nekontrolirano odstranjevanje in nevarnost porušitve topolov v neurjih, je Občina Ljutomer lani pristopila k celovitemu reševanju problema. Ogled na Jeruzalemu na odseku Dvorec Jeruzalem - Brenholc je opravila tudi arboristka Tanja Grmovšek in na podlagi njenega strokovnega mnenja, je bilo ugotovljeno, da je devet topolov v zelo slabem stanju in jih je potrebno odstraniti.

Ker so trije topoli na privatnem zemljišču, bo le-te odstranil lastnik, o čemer je Občino Ljutomer pisno obvestil, k odstranitvi preostalih šestih topolov pa je pristopila Občina Ljutomer. Odstranitev šestih topolov je izvedlo podjetje ALMA d.o.o. iz Ljutomera, sedaj bo izvedeno še frezanje štorov.

Kot zagotavljajo na Občini Ljutomer, z odstranitvijo topolov ni več nevarnosti ogrožanja bližnjih stanovanjskih hiš v času neurij, prav tako se bo prizadevalo, da se bodo tam zasadili novi topoli.



Več v Narava