V Vučji vasi odprli trgovinico z lokalnimi dobrotami

Na kmetiji Paldauf v Vučji vasi je odslej na voljo trgovinica BeEko, ki ponuja lokalne dobrote

Prlekija-on.net, nedelja, 7. oktober 2018 ob 15:221
Odprtje trgovinice BeEko v Vučji vasi

Odprtje trgovinice BeEko v Vučji vasi

V soboto, 6. oktobra, so na kmetiji Paldauf v Vučji vasi, odprli trgovinico z lokalnimi dobrotami, BeEko. Trgovinica je plod dolgoletnih sanj in dela družine Paldauf, zgodovina njihove kmetije pa sega vse do leta 1875. Takrat sta stric in teta od dedka in babice današnjega lastnika Igorja Paldaufa, kmetovala na 15 hektarjih obdelovalne zemlje, kar je za takrat predstavljalo eno izmed večjih kmetij.

Nato sta tradicijo kmetovanja prevzela dedek in babica, leta 1986 sta kmetijo prevzela oče in mama ter nadaljevala z uspešnim kmetovanjem vse do danes. Leta 2011 je kmetijo prevzel Igor in nadaljeval dolgoletno tradicijo kmetije. Tega leta so prejeli tudi laskavi naslov »naj domačija« kar še jim je danes v velik ponos.

Danes na kmetiji živijo kot šestčlanska razširjena družina, kjer skupaj živijo tri generacije, oče Jože, mama Verica, sin Igor, žena Jasmina in najmlajša člana družine Evina in Nel. Trenutno obdelujejo 24 hektarjev kmetijskih površin in so s celotno kmetijo v preusmeritvi v ekološko kmetovanje, za kar so se odločili predvsem zato, "ker želimo naravi in sebi najboljše, pridelati želimo kar se da zdravo hrano. Naša želja je, da bi pridelke, ki jih pridelamo na njivah tudi predelali v hrano oz. jih porabili za živali na naši kmetiji. Na kmetiji nudimo tudi storitve kot so luščenje pire, mletje žit z mlinom na kamen, hladno stiskanje semen, čiščenje semen ter strojne usluge," je ob nagovoru med drugim povedal Igor Paldauf.

Sodelujejo z dvanajstimi kmetijami, tudi s Primorske

Za ureditev trgovinice so se odločili, ker predelujejo pridelke in imajo končne izdelke, katere bodo sedaj lahko ponudili. Nudijo mlevske izdelke iz pire, ajde, koruze, pšenice, ovsa, ječmena, rži, prosa, sirka, olja iz buč, sončnic ter lana, kokošja jajca proste reje, ... Sodelujejo oz. so povezani z dvanajstimi kmetijami, lokalnimi in tudi drugimi, saj pri njih najdete tudi izdelke, ki imajo morski pridih, kar je plod sodelovanja s kmetijami s Primorske.

V trgovinici je mogoče kupiti izdelke domačih lokalnih pridelovalcev, ki se jih je v soboto tudi večina predstavila na stojnicah. To so Čebelarstvo Divjak iz Dobrave, Domačija Ros iz Vučje vasi, Ekološka kmetija Osterc iz Vučje vasi, Kmetija J.A.N.A. iz Dobrave, Kmetija Kosi iz Ključarovcev, Kmetija Ostanek z Male Pece, Kmetija Vrabelj z Mote, Mesarija Vogrinčič - Hanžel iz Gerlincev, Sadjarstvo Trstenjak iz Stročje vasi, Vino Škrget iz Iljaševcev ter Franjo Bošnjak iz Ankarana.

Pred slovesnim odprtjem trgovinice je vse zbrane nagovoril župan Občine Križevci, mag. Branko Belec, zaigrala pa je godba KUD Križevci.

Trgovinico je s slovesnim prerezom traku skupaj odprla družina Paldauf, nakar so si številni zbrani le-to tudi lahko ogledali ter že opravili prve nakupe. Sledil še je voden ogled Kmetije Paldauf z vodiči in druženje ob številnih stojnicah ter ob domači hrani in pijači.



Več v Gospodarstvo