Ljutomer med najbolje ocenjenimi manjšimi mesti v akciji Moja dežela – lepa in gostoljubna

V kategoriji glampingi pa je Glamping Sončna dolina Bioterme zasedel drugo mesto

Prlekija-on.net, torek, 9. oktober 2018 ob 13:432
Ljutomer

Ljutomer

Turistična zveza Slovenije je na slovesni prireditvi na Dnevih slovenskega turizma v Portorožu v ponedeljek, 8. oktobra, podelila priznanja najbolj urejenim in gostoljubnim krajem v okviru odmevnega tekmovanja Moja dežela - lepa in gostoljubna.

Turistična zveza Slovenije je na tem osrednjem turističnem dogodku v Sloveniji med drugim podelila priznanja najbolj urejenim in gostoljubnim krajem v okviru tekmovanja Moja dežela - lepa in gostoljubna, letos že 27. zapovrstjo. Začela ga je leta 1991, v osamosvojitvenem letu, ko je postala Slovenija nova destinacija na svetovnem turističnem zemljevidu.

V akciji Moja dežela - lepa in gostoljubna, ki je v dobrih dveh desetletjih prerasla v vseslovensko gibanje, sodeluje več kot dve tretjini slovenskih občin, je na prireditvi uvodoma poudaril Peter Misja, predsednik Turistične zveze Slovenije. Slovenija je iz leta v leto čedalje bolj urejena, k čemur zelo pripomorejo prav turistična društva z več kot 32.000 člani in drugi sodelavci s prostovoljnim delom.

Letos se je na državno tekmovanje akcije Moja dežela - lepa in gostoljubna uvrstilo 105 mest in krajev, 20 kampov in glampingov, šest mladinskih prenočišč, 21 tematskih poti in vsi Petrolovi bencinski servisi. Na ponedeljkovem večernem dogodku so podelili priznanja najbolje ocenjenim mestom, turističnim, zdraviliškim in izletniškim krajem, kampom, glampingom, mladinskim prenočiščem, mestnim, vaškim in trškim jedrom, tematskim potem in Petrolovim bencinskim servisom ter zmagovalcem spletnega glasovanja.

Izjemno pomembnost prostovoljnega dela za urejenost države in s tem za uspešen razvoj turizma v Sloveniji je na prireditvi poudaril tudi Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki je med drugim dejal, da s prizadevanji, kakršna je akcija Moja dežela - lepa in gostoljubna, ne krepimo turizma le kot poslovne priložnosti, temveč tudi izboljšujemo kakovost bivanja lokalnih prebivalcev. »Današnji dogodek je nedvomno eden pomembnejših projektov Turistične zveze Slovenije. Turistične ustvarjalce, župane, turistična podjetja, kmetije in druge subjekte na lokalni ravni motivira k usmerjanju pozornosti na skrb za urejenost svojega kraja.« Minister je na prireditvi poudaril tudi skupni (strateški) cilj slovenskega turizma: ustvariti zeleno, aktivno, zdravo, butično in globalno prepoznavno turistično destinacijo za petzvezdična doživetja za zahtevne obiskovalce, ki iščejo raznolika in aktivna doživetja, mir in osebne koristi. K temu cilju bodo pripomogli tudi odlični projekti, kot je Moja dežela - lepa in gostoljubna, je dejal.

Ljutomer tretji, Glamping Sončna dolina drugi

V kategoriji manjša mesta je tretje mesto zasedel Ljutomer, za Slovenskimi Konjicami na prvem in Radljami ob Dravi na drugem mestu. Ocenjevalci so o splošnem vtisu v Ljutomeru podali oceno: "Gospodarsko in kulturno središče Prlekije z bogato ponudbo za domačine in turiste s poudarkom na kolesarstvo in prirejanjem kulturnih dogodkov."

Ljutomer

Kot dobre posebnosti mesta so izpostavljeni: urejeni javni parki in trgi, zasaditev lip in druga aktivna ozelenitev mesta, dostopna in urejena infrastruktura, mladim prijazna občina, bogata gastronomska ponudba, dobra povezava z okoliškimi kraji in društvi (peš in kolesarske poti), lepa športna dvorana in rekreativne kapacitete, aktiven in edinstven kasaški muzej, organizacija najpomembnejših kasaških tekmovanj v Sloveniji, primerni koši za ločeno zbiranje odpadkov na območju mesta in urejeni ekološki otoki.

Moteče posebnosti po mnenju ocenjevalcev so: nekatere fasade v mestnem jedru so v zelo slabem stanju, zapuščeni lokali in hotel na trgu, manjka hotel, ki bi pomenil boljšo ponudbo za prenočitev v času pomembnejših dogodkov, šibka ponudba spominkov (premalo izkoriščen potencial gastronomskih spominkov, vina, konjev...)

Glamping Sončna dolina

V kategoriji glampingi pa je Glamping Sončna dolina Bioterme zasedel drugo mesto, za Herbal glamping resort Ljubno in pred Glamping Olimia Adria village. Komisija je izpostavila lasten wellnes, zasebne lesene kadi z geotermalno vodo in svež zajtrk, ki goste pričaka v košarici pred vrati.



Več v Gospodarstvo