Dijaki GFML sodelujejo v številnih mednarodnih aktivnostih

Dijaki in dijakinje Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, so v minulih dneh sodelovali na številnih mednarodnih aktivnostih, v prihodnjih dneh pa se že odpravljajo na nove

Prlekija-on.net, četrtek, 11. oktober 2018 ob 08:06
Mednarodne aktivnosti na GFML

Mednarodne aktivnosti na GFML

Dijaki in dijakinje Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, so v minulih dneh sodelovali na številnih mednarodnih aktivnostih, v prihodnjih dneh pa se že odpravljajo na nove, med drugim se bodo dijaki predšolske vzgoje udeležili delavne prakse v Nemčiji in delovne prakse v Veliki Britaniji, v Ljutomeru bodo gostovali dijaki iz Makedonije, dijaki GFML pa bodo gostovali na izmenjavi v Španiji.

CULPEER, Erasmusov projekt za integracijo v Kölnu

23.-29. september 2018

Konec septembra sta dijakinja 2. a Anja Pušenjak in profesorica Tanja Trajbarič Lopert odpotovali v Köln, kjer sta se udeležili Erasmusovega projekta CULPEER, katerega tema je bila predvsem integracija ljudi z drugačnimi potrebami, z različnimi možnostmi, iz različnih socialnih, družbenih, kulturnih okolij v nove sredine, v katerih se znajdejo, najsi bo to nova država zaradi migracije, nova šola, nova soseska ... Projekta so se udeležili udeleženci iz Grčije, Bolgarije, Italije, Nemčije in Slovenije.

Iz Slovenije so v Köln odpotovale štiri udeleženke, poleg omenjenih sta bili izbrani še profesorica iz OŠ Kašelj in učenka devetega razreda te šole. Učitelji so se udeležili delavnic, ki so bile tematsko zasnovane o globalnih problemih današnjega sveta od migracijske in begunske krize, do klimatskih sprememb, revščine in nepravične porazdelitve bogastva kakor tudi priložnosti za enakopravno vključevanje v družbo. Dijaki so iste teme obravnavali skozi lastno ustvarjanje na področju kulture oziroma skozi gledališko in plesno dejavnost. Pri tem jih je vodila in usmerjala mladinska gledališka skupina iz Peruja Arena Esteras, s katero so pripravili performans, ki so ga predstavili vsem udeležencem.

Izkušnje in znanja, ki so jih s projektom pridobili, bi naj širili v lastnih okoljih in na šolah ter s tem prispevali k boljšemu medsebojnemu razumevanju in ustvarjanju pravičnejših in enakopravnejših možnosti za vse. Izkušnje so bile neprecenljive, navezali so tudi nove stike in stkali prijateljstva, nekaj časa so namenili tudi spoznavanju kölnskih znamenitosti.

MEP CSEE Dunaj

Dunaj, 27. september-2. oktober 2018

Na srečanju MEP-a CSEE na Dunaju je slovensko delegacijo zastopalo šest dijakinj Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer: Veronika Poštrak, Pija Milana Štrakl, Teja Sapač, Nika Klemenčič, Špela Jambriško, Iva Špilak in Meta Štuhec kot podpredsednica generalne skupščine. Delegati so v šestih različnih komitejih pripravili resolucije na določene teme, o njih razpravljali in glasovali. Spoznavali in raziskovali so mesto Dunaj, preživeli dan na mednarodni šoli v Klosterneuburgu, pripravili mednarodni kulturni večer, na katerem so se predstavili s svojo hrano, pijačo, petjem in plesom.

Past for the Future - Mednarodna izmenjava s Španijo

Ljutomer, 23.-28. september 2018

Septembrski dnevi so se odvijali s posebnim ritmom za nekatere dijake 3. letnikov. O dogajanju so zapisali: »Ko nam je v mesecu aprilu lanskega šolskega leta profesorica Mojca Rižnar Nedeljko po naši izraženi želji po izmenjavi zastavila vprašanje: "Si dovolimo, želimo, upamo razprostreti krila in poleteti iz cone udobja?" smo dokaj nepričakovano zakorakali po neznanih stopnicah in sprejeli izziv, z njim pa nove, španske prijatelje.

In so prišli, letos v septembru. Teden je bliskovito minil, ob prostih popoldnevih smo naše goste popeljali v Avstrijo, na Vinarium, na trgatve, na Goričko, v Maribor, celo na družinska praznovanja. Z njimi smo se z brodom prepeljali na Otok ljubezni, si ogledali mlin na Muri, se kopali v Banovcih, sprehodili po prizorišču snemanja prvega slovenskega filma, govorili o Prvem slovenskem taboru (tudi na licu mesta v parku, kamor vsakega gimnazijca kdaj zapelje »učna pot«), našem Francu Miklošiču. Mladi Španci so prisostvovali pouku, bili na Svetinjah in Jeruzalemu ter zadnji dan še na Ptuju. Skupaj smo pripravili zanimivo in napeto športno druženje, ko smo Slovenci zmagovali kot za stavo. Goste smo odpeljali tudi v Mladinski center, kjer smo bili zelo lepo sprejeti, španske dijake pa so najbolj zanimale ovce, ki se jih niso mogli nagledati. Pri Žumanovih Španci kar niso nehali ustvarjati, še bolj so se razživeli v delavnicah na šoli. Plesali so z nami, pokušali našo pristno domačo hrano, se učili slovenščino in eksperimentirali pri lectarstvu.

Njihov profesor se je poslovil z besedami: »Prideš v Ljutomer, dobiš objem in poljub in v tistem trenutku že veš, da se boš nekoč prav gotovo vrnil nazaj.« Velja! Nas vse pa že čaka veličastni Santiago Barnabeu v Madridu! VAMOS!«



Več v Kultura in izobraževanje