Natečaj »Stoletje slovenskega Prekmurja«

Slavnostna govornica ustavna sodnica dr. Etelka Korpič Horvat

Filip Matko Ficko, petek, 12. oktober 2018 ob 07:54
Ograček mladih talentov 2018

Ograček mladih talentov 2018

Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija s sedežem V Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih ter Zavod Republike Slovenije za šolstvo - Območna enota Murska Sobota sta 4.oktobra letos razglasila rezultate literarnega natečaja »Stoletje slovenskega Prekmurja«, s katerim so bili k sodelovanju povabljeni učenci osmih in devetih razredov osnovnih šol ter dijaki srednjih šol v murskosoboški Območni enoti Zavoda RS za šolstvo. Pred podelitvijo priznanj in nagrad sodelujočim mladim ter njihovim mentorjem je imela v Kulturni dvorani na Tišini slovesni nagovor ustavna sodnica, prof. dr. Etelka Korpič Horvat, ki letos praznuje svojo 70-letnico.

V nagovoru je dr. Korpič Horvatova med drugim poudarila: »...Ideja zaslužnega profesorja dr. Vaneka Šiftarja, stvaritelja Vrta spominov in tovarištva, da naj ima vrt tudi vlogo šole v naravi, se uresničuje že devet let. Tako Vanek, kot akademik dr. Anton Vratuša - Vran, ki je ustvaril idejo organiziranja leposlovnih natečajev »Ograček mladih talentov«, bi, če bi danes sedela z nami v tej dvorani, prepričana sem, bila zadovoljna z doseženim. »Ograček mladih talentov« je vsako leto večji in pridelek bogatejši. Vsebine zapisov osnovnošolcev in srednješolcev dajejo vrtu dušo, mu vdihujejo življenje, nas bralce pa spominjajo na preteklost, odsevajo sedanjost in vzpodbujajo razmišljanja o prihodnosti, predvsem o vpetosti v življenje Prekmurja... Ta pisanja ustvarjajo mladi, ki živijo v miru in se lahko izobražujejo, kar pa ni dano vsem otrokom sveta; 300 milijonov otrok na svetu ni vključenih v izobraževanje, 215 milijonov otrok mlajših od 15 let dela, da lahko preživi, in ena milijarda ljudi je lačnih. Tudi v Sloveniji je po statističnih podatkih 48.000 revnih otrok. To je resničnost, ki ne bi smela biti resnica... V tem svetu je majhna pokrajina, Prekmurje, ki bo praznovala 100-letnico priključitve k sedanji Sloveniji. Kljub temu, da je Prekmurje več stoletij ostalo izven meja slovenskega ozemlja, se je v tej pokrajini ohranil slovenski jezik s prevodom Nove zaveze svetega pisma Štefana Kuzmiča in Mikloša Kuzmiča. Nastala bi tudi slovnica prekmurščine Avgusta Pavla, če ne bi madžarizacija posegla v izdajo. V tem panonskem prostoru se je prekmurščina ohranila kot edini knjižni jezik, ki je ostal po oblikovanju enotnega slovenskega knjižnega jezika. To je bilo in je pomembno za ohranjanje dela narodne identitete in upam trditi, da je prekmurska skupnost preživela zato, ker je ustvarila del narodne identitete. Ustvarila je vez solidarnosti in vzajemnosti, ki sta omogočali preživetje in krepili zavest pripadnosti drugi skupnosti, kar je prekmurski narod potrdil z visoko udeležbo na svečani razglasitvi združitve Prekmurja k državi SHS 17. avgusta 1919, pred stotimi leti v Beltincih. »Ograček mladih talentov« ne povezuje le učiteljev in učencev, povezuje vse nas in s svojim inovativnim načinom dela ter ustvarjalnostjo bogati naša življenja. Zapisane misli mladih so povezane z življenjem v Prekmurju... Zato smo vam, drage mlade avtorice in avtorji, spoštovane mentorice in mentorji, posebno hvaležni in vam čestitamo za vaše delo. Želimo vam nadaljnjih uspehov v življenju tudi takrat, ko boste morda kot prekmurska štorklja poleteli v druge kraje in se vračali v našo krajino, kjer boste vedno doma in kjer boste našli Vrt spominov in tovarištva, v katerega ste vgradili svoj kamenček, svoj prispevek...«

Na natečaj so prispela dela mladih z devetih osnovnih šol (Prežihovega Voranca Bistrica, Grad, Kobilje, Kuzma, Križevci, I Murska Sobota, Sveti Jurij, Tišina, Veržej) ter dveh srednjih šol (Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer, Srednja zdravstvena šola Rakičan). Komisija za vrednotenje besedil je na podlagi razpisa in kriterijev ovrednotila prispevke. Med osnovnošolskimi je izbrala sedem najboljših besedil ter vsa tri prispela srednješolska besedila. Tako so priznanja in nagrade prejeli: Alex Horvat(OŠ Grad, mentorica Marija Štesl), Ana Trajber (OŠ Kobilje, mentorica Marija Domonkoš), Sara Balažic (OŠ I Murska Sobota, mentorica Jasna Žižek), Sebastjan Gomboc (OŠ Sveti Jurij, mentorica Liljana Hajdinjak Zelko), Nejc Hanc (OŠ Sveti Jurij, mentorica Tatjana Grah Marič), Tjaša Vršič in Diana Šterman (OŠ Veržej, mentorica Zalika Horvat), Pia Kuhar (OŠ Tišina, mentorica Bernardka Jureš), Niko Farič (Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer, mentorica Irena Štuhec),Nina Bahun (Srednja zdravstvena šola Murska Sobota, mentorica Judita Kalamar) in Nina Benkič (Srednja zdravstvena šola Rakičan, mentorica Judita Kalamar).

V kulturnem delu programa so sodelovali dijaki Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer ter učenci Osnovne šole Tišina.

Foto: Irma Benko



Več v Kultura in izobraževanje