Avstrijci »zasedli« tudi radgonski muzej Špital

ORF prireditev »Dolge noči muzejev« razširil tudi v Gornjo Radgono in Radlje ob Dravi

Prlekija-on.net, petek, 12. oktober 2018 ob 16:47
Dolge noči muzejev

Dolge noči muzejev

Minulo soboto, prvo v letošnjem oktobru je v sosednji Avstriji potekala že uveljavljena, 19. prireditev "Dolge noči muzejev", kjer se je zvrstil raznovrstni kulturni program in mnoge zanimivosti. Poleg številnih Slovencev, ki so tako ali drugače sodelovali na dogodku zlasti na Koroškem, je za Slovenijo zanimivo tudi, da sta bila vključena dva muzeja v Sloveniji, in sicer muzej Špital v Gornji Radgoni ter Koroški pokrajinski muzej Radlje ob Dravi, kjer sta se omenjeni ustanovi lahko predstavili domačinom in predvsem gostom iz Avstrije.

Gre sicer za tradicionalno prireditev Dolga noč muzejev, ki je nastala leta 2000 na pobudo avstrijske nacionalne radiotelevizije ORF, in se je razvila v pravi magnet za obiske muzejev in galerij po Avstriji. To potrjujejo tudi številke, saj se je na vseavstrijsko nočno pustolovščino v svet likovne umetnosti, znanosti, naravoslovja in zgodovine, doslej podalo nad šest milijonov obiskovalcev. Odličen obisk so zabeležili tudi ob 19. izdaji Dolge noči muzejev, saj je v tokratnem dogodku z raznovrstnim programom in mnogimi zanimivostmi sodelovalo kar 700 muzejev, galerij in kulturnih ustanov, zraven pa že omenjena dva muzeja iz Slovenije. Vsi se zavedajo pomembnosti te vseavstrijske pobude ORF, saj je za muzeje, galerije in druge kulturne institucije zelo pomembno, da sodelujejo in se javnosti lahko predstavijo v tako veliki skupini, ki pospešuje kulturo in umetnost, da lahko koristijo infrastrukturo tega centralno organiziranega veledogodka in da so tako zelo prezentni v javnosti. Predvsem pa gre tudi za to, da odprejo vrata za velik krog ljudi, ki sta jim kultura in umetnost pri srcu. Zanimivo je tudi, da za Dolgo noč muzejev, z eno samo vstopnico, ki stane 15 (v Sloveniji - 6) evrov, lahko zainteresirani po celi državi (deželi) med 18. in 1. uro zjutraj vstopajo v vse sodelujoče kulturne ustanove, pa še ob brezplačnem avtobusnem prevozu.

Žal, dokler ni v radgonski "Špital" prišlo več deset sosedov iz Avstrije, ki so navdušeno razgledali razstavljene muzejske eksponate, in prisluhnili glasbenim vložkom Valterja Klemenčiča, je domačinov iz Gornje Radgone oziroma Slovenije bilo toliko, da bi jih lahko prešteli na prste ene roke. Kljub temu je direktorica Zavoda za kulturo, promocijo in turizem (Kultprotur) Gornja Radgona, ki upravlja tudi z muzejem, Tatjana Kotnik Karba, bila vsaj nekoliko zadovoljna. ORF oz. sosedje iz Avstrije so namreč v lično urejenem katalogu dogodkov v okviru "Dolge noči muzejev" po celi Avstriji, lepo predstavili tudi radgonski Špital, tako da lahko na obisku pričakujejo sosede tudi ob drugih priložnostih.



Več v Kultura in izobraževanje