Na dvorišču hotela Diana v Murski Soboti je 12 ekip kuhalo bujto repo

Na devetem festivalu kuhanja bujte repe so najboljšo bujto repo skuhale članice Društva žena in deklet Sončnica občine Tišina

Prlekija-on.net, nedelja, 14. oktober 2018 ob 08:34
Festival kuhanja bujte repe

Festival kuhanja bujte repe

Prav gotovo kuhanje bujte repe sodi v zimski čas. Pred mnogimi leti so bujto repo izključno kuhali na domačijah le v času kolin. Nekoč so babice bujto repo kuhale v lončenih posodah in sicer v črnih kuhinjah. Doma na kmetiji so se čez leto pripravile vse sestavine od prosene kaše, bele kisane repe in zelenjave, ki je zrasla na vrtu. To je bila hrana za preživetje družine, predvsem v zimskem času, kajti bujto repo so imeli večkrat tedensko na domačem jedilniku. Danes pa so se časi spremenili in bujta repa se kuha ne glede na letni čas.

V Murski Soboti se je kuhanje bujte repe na prostem že dodobra uveljavilo, saj je v jeseni nepogrešljiv kulinarični dogodek. Letošnji deveti festival kuhanja bujte repe je tudi tokrat pripravil hotel Diana Murska Sobota. 12 ekip kuharjev amaterjev se je v kuhanju bujte repe tokrat pomerilo na dvorišču hotela Diana Murska Sobota.

Kuharske ekipe so od organizatorja prejele vse sestavine za kuhanje bujte repe in sicer proseno kašo, svinjsko meso, kislo repo, ob tem pa so še dodali različne začimbe, poper v zrnju, šestran, kumino, sol, lovorjev list, česen, čebulo, rdečo papriko, ... Kuhanje bujte repe je potekalo na odprtem prostoru, saj so vse ekipe kuhale na odprtem ognju v kotličku. Ves čas kuhanja so kuharji veselo vrteli kuhalnice do tistega časa dokler se repa ni zgostila in bila primerna za pokušnjo. Namen tekmovanja je, da jed ne bi povsem šla v pozabo in da bi jo predvsem mladi poskusili, saj gre za zdravo domačo jed.

Ekipe so se med seboj pomerile, kdo je boljši v kuhanju in kdo zna skuhati najboljšo bujto repo. Vsi, ki so se udeležili devetega festivala kuhanja bujte repe so uživali ob lepem sončnem vremenu, si ogledali kuhanje na prostem ter uživali v prekmurski kulinariki. Poleg bujte repe je bila na voljo še pečenka, krvavice, pečena kri, ocvirkove pogače, ocvirki, jetrca po domače, ob tem pa ni manjkala niti sladica, kot je prekmurska gibanica in zavitki. Iz kotličkov je torej cel dan dišalo po bujti repi. Ob koncu kuhanja so vse ekipe v lončeni posodi oddale vzorec kuhane bujte repe, ostalo skuhano bujto repo pa so brezplačno razdelili med obiskovalce. Glavni sponzor devetega festivala kuhanja bujte repe je bila Turistična agencija Relax Murska Sobota.

Kuhanje sta ocenjevala predsednica strokovne komisije, dolgoletna učiteljica na Srednji gostinski šoli Radenci Zdenka Tompa in dolgoletni kuharski mojster Branko Časar. Ocenjevala sta okus, gostoto, barvo, aromo in delovni prostor. Ocenjevanje je potekalo v restavraciji hotela Diana, kjer so izdelke ocenjevali po kriteriju ocenjevanja na področju kulinarike. Vsi vzorci skuhane bujte repe so bili skuhani na visokem nivoju.

Ob koncu tekmovanja devetega festivala kuhanja bujte repe so na svečanem dogodku ekipam za sodelovanje podelili priznanja. Vse ekipe so prejele priznanja, prve tri ekipe pa še praktične nagrade. Na podelitvi je bil novi direktor hotela Diana Murska Sobota Patrik Belec. Prvo mesto in zlato priznanje in najboljšo bujto na devetem festivalu so skuhale članice Društva žena in deklet Sončnica občine Tišina v sestavi Mimica Sedonja in Ivanka Kovač. Ob laskavem prvem mestu na devetem festivalu v Murski Soboti sta bili veseli in srečni, da sta skuhali najboljšo bujto repo. Na kuhanje bujte repe v Mursko Soboto hodita že nekaj let, tokrat so bile že tretjič in pristale na stopničkah kot najboljše. Čar vsega tega, so povedale kuharice iz občine Tišina je bil v tem, da so skuhale dobro bujto repo, saj so kuhale po receptu starih babic. Drugo mesto in srebrno priznanje so prejeli kuharji iz Vojašnice Murska Sobota, tretje mesto in bronasto priznanje je prijela medijska hiša Slovenske novice. Misli organizatorja pa so že v letu 2019, ko bo v mestu Murska Sobota potekal jubilejni deseti festival kuhanja bujte repe.



Več v Družabno