»Ljubljana. Pogledi.« skozi fotografsko oko

Razstava v spomin stanovalke DOSOR-ja Brigite Živec

Filip Matko Ficko, nedelja, 14. oktober 2018 ob 10:22
Avtor fotografij Bernhard Hinz iz Ljubljane (Potsdama, Berlina)

Avtor fotografij Bernhard Hinz iz Ljubljane (Potsdama, Berlina)

Leta 1957 se je Bernhard Hinz rodil v Potsdamu. Odraščal je v Berlinu in tam se je zaposlil kot tiskar in knjigarnar. Fotoaparat ga spremlja ves čas in tako se tudi ves posveča fotografiji. V Sloveniji oziroma v Ljubljani živi od leta 2010. Tam sedaj ustvarja, fotografira pa tudi drugod... Svoje fotografije je že razstavljal v Berlinu, a v Sloveniji je prvič razstavljal letošnjo pomlad. To je bilo v Celju, od 13. aprila do 6. maja letos, ko je svoji razstavi dal naslov »Moja/Mein Ljubljana«.

Ob razstavi v Celju je Martina Soldo iz Logatca zapisala v spremljajoči katalog: »Za budnim očesom morda tukaj utripajo veke zasanjanega pogleda, skoraj odsotno, docela brez hlastanja. Ta pogled lahko zajame detajl v naravi in okoljih sveta, ker je obenem nekako vsrkal celoto. Povezal je odmrla, razkrajajoča se tkiva s podobami in dejstvi pre-poroda. Vlažne lise na pročelju, odpadlo listje in brsteča veja nad reko, vse diha hkrati v barvnih prelivih in oblikah sobivanja kot prvotne izkušnje ali spomina, ki se sanjavo prebuja za iztreznjujoči preblisk lepote.«

Ta razstava je sedaj nadgrajena ter predstavljena v razstaviščni avli DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci. Na posebni prireditvi so jo za javnost odprli v petek, 12. oktobra, avtor Bernhard Hinz pa jo je posvetil spominu na stanovalko DOSOR-ja, Brigito Živec, ki je umrla 29. septembra letos (o tem smo na »Prlekiji« poročali). V kulturnem delu ob otvoritvi razstave so nastopili gojenci Glasbene šole Gornja Radgona: s kitaro Tamara Šijanec (mentor Samo Ismajlovič) ter komorna skupina harmonik: Ronja SlavičMaja NovakEva TrbucFilip HalecRomina Kotnik Rajh in Luka Zamuda (mentorica Olga Radolič). Razstava fotografij »Ljubljana. Pogledi.« bo na ogled še najmanj mesec dni.



Več v Kultura in izobraževanje