Drugačnost nas združuje povsem prepričljivo

15-letnica Romskega informativnega centra ROMIC

Filip Matko Ficko, torek, 23. oktober 2018 ob 10:40
Priznanje župana mag. Jožeku Horvatu Mucu

Priznanje župana mag. Jožeku Horvatu Mucu

Pod motom »Drugačnost nas združuje« je Zveza Romov Slovenije pripravila pevsko-glasbeno-plesno prireditev v čast 15-letnice delovanja Romskega informativnega centra ROMIC v Murski Soboti, ki deluje od 3. novembra 2003 v kletnih prostorih »Žute kuče« v Murski Soboti, v Ulici arhitekta Novaka 13, kjer je tudi sedež Zveze Romov Slovenije.

Tako je v dvorani Gledališča Park v Murski Soboti čestital Romom ob tej lepi obletnici župan Mestne občine Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek, ki je med svojim slovesnim nagovorom med drugim dejal: »...Moje iskrene čestitke ob 15.obletnici romskega radia ROMIC niso namenjene romski skupnosti, ampak vsej naši skupnosti v celoti. To je namreč skupen dosežek. Čeprav ima radio - tako kot vrsta drugih dejavnosti in programov, namenjenih Romom - svoje specifično poslanstvo, je znak odprtosti in visoke stopnje sobivanja. To je značaj naše skupnosti.

Z obveščanjem, izobraževanjem in informiranjem romski radio Romic že 15 let uresničuje svoje poslanstvo za uveljavljanje enakopravnega, kakovostnega in odprtega sobivanja Romov. Tukaj, v Murski Soboti, v Pušči, v Pomurju in v Sloveniji. Zato ste most, ki povezuje in gradi razumevanje čudovite različnosti, ki nas zaznamuje. Ste pa tudi most, ki različnosti povezuje v celoto. V to, da smo skupaj eno. Da so vaše potrebe del skupnih potreb naše skupnosti. Da so vaše priložnosti tudi priložnosti skupnosti kot celote...«

Po nagovoru je župan Jevšek izročil posebno občinsko priznanje predsedniku Zveze Romov Slovenije mag. Jožeku Horvatu Mucu, le-ta pa je priznanja ob 15-letnici delovanja ROMIC-a predal županu Jevšku in Marjeti Preželj, višji svetovalki na Ministrstvu RS za kulturo.

Sledil je bogat kulturni program, v kreiranju le-tega pa so sodelovali: Tamburaška skupina »Bisernica« - veterani iz Reteč pri Škofji Loki, Denis & Nina Brasseuer s kitaristom in violinistko, plesalka orientalskih plesov Ksenija Visket ter glasbeno-vokalna skupina SMD ReUnion iz Ljubljane s pevko.



Več v Kultura in izobraževanje