Oktober, mesec požarne varnosti – tudi na kmetijah

Dogodek »Požarna varnost na kmetijah«, katero so v Slaptincih pripravili gasilci iz PGD Slaptincev in podeželci iz Zveze slovenske podeželske mladine (ZSPM)

Prlekija-on.net, ponedeljek, 29. oktober 2018 ob 18:33
Požarna varnost na kmetiji

Požarna varnost na kmetiji

Kaj naredimo, ko pride do požara? Kako pravilno poklicati številko 112? Kdaj vem ali zmorem sam pogasiti požar? S čim naj gasim, če nimam ne gasilnega aparata in ne vode? S čim pogasim vroče olje?

Na ta vprašanja smo poskušali mladi iz celotne Slovenije odgovoriti na dogodku »Požarna varnost na kmetijah«, katero so pripravili gasilci iz PGD Slaptincev in podeželci iz Zveze slovenske podeželske mladine (ZSPM).

Tako so se vsi željni novega znanja odpravili v nedeljo, 28. oktobra, v Prlekijo, natančneje v majhno vas Slaptinci. Tu najdemo majhno, a izredno izobraženo gasilsko društvo, ki svoje poslanstvo opravlja z dušo in srcem. Tako so odprtih rok sprejeli okrog 50 mladih iz domačega okraja, kot tudi radovedne posameznike iz Gorenjske in Koroške regije.

Sam dogodek je bil izveden na dveh ravneh - delavnice in teorija. Po zbiranju in uvodnemu pozdravu predsednika domačega gasilskega društva Simona Černela je sledila delitev na tri skupine, saj smo imeli pripravljene tri različne delovne postaje. Na vsakem segmentu so imeli udeleženci priložnost spoznati nekaj novega. Na prvi točki je g. Leon Markovič, višji gasilski častnik in predavatelj, iz podjetja Gasima d.o.o., na zanimiv način prikazal gašenje z gasilnimi aparati. Ugotovili so, da obstajajo različni tipi in velikosti. Tudi sami so poskusili pogasiti gorečo nafto in bencin. Pri tem so morali paziti na določene stvari - navodila, varnostna razdalja, smer vetra. Na drugi postaji je mlade kmete pričakal gasilec Branko Berden, gasilski častnik, ki je zakuril slamnato balo in rekel, da naj požar pogasijo. Po kratkem iskanju vode in gasilnega aparata so hitro v roke vzeli metlo, lopato, grablje in pesek, ker drugega ni bilo pri roki. In bili so uspešni, požar so pogasili. Kot zelo priročno sredstvo so se izkazala tudi oblačila, le da moramo biti pozorni, da ogenj v celoti pokrijemo oz. zadušimo. V tretji delavnici so se preizkusili v gašenju s pomočjo hidranta, cevi in ročnika. Svoje znanje je na poslušalce prenašal David Močnik, višji gasilski častnik in predavatelj. Problem pri hidrantih je predvsem v zimskem času, ko jih zimske službe ob pluženju zasipajo s snegom; v hidrantnih omaricah pa velikokrat najdemo stare in preperele cevi. Zato smo s tem prikazom dobili spodbudo, da večkrat preverimo vsebino omarice oz. za to obvestimo pristojne službe.

Nevarnosti se lahko zgodijo ne le v naravi ali hlevu, ampak tudi v kuhinji, ko velikokrat na štedilniku pozabimo olje ali hrano in se le-to nevarno vname. Kako ga ne pogasimo je pokazal g. Leon, ko je na goreče olje z varne razdalje vliv 1 dcl vode in sledil je močan izbruh ognja. Tako smo lahko v živo videli, da olja nikoli ne smemo gasiti z vodo. Če slučajno nimamo pri roki pokrovke, s katero bi ogenj zadušili, lahko uporabimo tudi sol. S tem vsaj nekoliko omejimo plamene, da lahko pravi čas poiščemo gasilni aparat in po potrebi pokličemo na 112.

Kako izgleda prava gasilska cisterna nam je prikazalo prostovoljno gasilsko društvo Stara Gora. Po kratkem ogledu kaj se vse v njem skriva, so se udeleženci namestili v notranjih prostorih gasilskega doma. Pred pogostitvijo in zahvalo za udeležbo, je David na kratko predstavil kako se pokliče na 112 in kateri so bistveni podatki nujni za uspešno nadaljnjo reševanje.

Že majhna nepazljivost, nepozornost se lahko hitro sprevrže v pravo katastrofo. In že nekaj zanimivih prikazov ti lahko reši življenje, življenje tvojih domačih in živali. Vse to so spoznali udeleženci na tem dogodku, ki je le eden izmed mnogih, kateri se bodo vršili v prihodnjem letu v izvedbi Zveze slovenske podeželske mladine. Vabljeni tudi na prihodnje dogodke! Da bomo iz nevarnosti prišli varno!

Nastja Gregorec; tajnica PGD Slaptinci, regijska predstavnica za Pomurje pri ZSPM
Foto: Sara Vinkovič



Več v Kultura in izobraževanje