Literarne avtorice izdale knjigo z naslovom Panonske pletenine

V knjigi so štiri avtorice zbrale svojo poezijo in prozo

Prlekija-on.net, sobota, 3. november 2018 ob 11:22
Predstavitev knjige Panonske pletenine

Predstavitev knjige Panonske pletenine

Na knjižne police je prišla nova knjiga z naslovom Panonske pletenine, kjer so se štiri upokojenke združile in skupaj izdale novo knjigo, kjer vsaka iz svojega konca Pomurja odseva svoj pogled na pokrajino ob Muri. Olga Antič iz področja nekdanje skupne občine Ljutomer, Ivanka Klopčič Casar iz Murske Sobote, Olga Paušič iz Lendave in Marija Šedivy iz Gornje Radgone. Vsaka je namreč v knjigo, kjer so zbrana njihova dela na 228 straneh, prispevale svoje literarno ustvarjanje iz področja poezije in proze.

Predstavitev knjige je bila v Pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti, vodila pa jo je dr. Klaudija Sedar. V spremni besedi je dr. Klaudija Sedar zapisala zbirko črtic in pesmi pomurskih pisateljic in pesnic, ki ni zanimiva le z literarno-zgodovinskega vidika, ampak je izjemen poklon pokrajini ob Muri, njenemu naravnemu in kulturnemu bogastvu. Je branje, ki bralca popelje na prijetno popotovanje, na katerega se bo želel vrniti vedno znova in znova. Štiri avtorice upokojenke so se doslej preizkusile na različnih področjih pisanja in ustvarjanja. Vse so pomurski pokrajini dale že ogromno in sicer vsaka iz svojega zornega kota.

Tokrat so stopile na skupno pot in ustvarile novo knjigo, ki so ji dale naslov Panonske pletenine. Za nekaj uvodnih besed je na predstavitvi knjige podal svoje misli urednik knjige Robert Titan Felix. V knjigi avtorice bralca popeljejo po pomurski pokrajini od Prlekije, do Goričkega, Ravenskega in Dolinskega v Prekmurju, v še neodkrite kraje, med polja, gozdove, reko Muro, vinograde do lendavskega gradu in stolpa Vinarium v lendavskih goricah. Ideja je nastala pri Olgi Paušič, ki je k sodelovanju povabila še ostale upokojenke. Projekt so vodile skupaj z Javnim skladom za kulturne dejavnosti. Kot so dejale avtorice knjige so zbrale pogum in gradiva za knjigo je bilo dovolj in tako so skupaj izdale knjigo.

Skozi branje in domače pomurske pokrajine avtorice popeljejo v svet, ki je še neodkrit, saj izpod peresa pisateljic in pesnic, vsaka na svoj način predstavi del pomurske pokrajine. Zaokrožena celota pa je najlepši poklon Pomurju, ki ga reka Mura deli na dva bregova, a vendarle reka Mura prijatelje spaja in nikdar ne razdvaja. Vsaka je v knjigi predstavila pretekli čas in kakšno je življenje danes. Prijetna panonska zgodba s srečanjem avtoric knjige na literarnem večeru, je minil v prijetem druženju in obujanju spominov na minula leta. Kot je ob koncu predstavitve povedala dr. Klaudija Sedar, »je branje knjige Panonske pletenine, ko pred nas izza meglic, ne stopi le skrivnostna pokrajina, ampak tudi njen sooblikovalec in hkrati varuh človek. Je branje, ki bralca popelje na prijetno popotovanje, na katerega se bo želel vrniti vedno znova in znova«.



Več v Kultura in izobraževanje