Kresnice iz Maribora pele v Radencih

Pevski popoldan na Martinovo nedeljo v DOSOR-ju

Filip Matko Ficko, ponedeljek, 12. november 2018 ob 23:25
Vokalna skupina Kresnice v DOSDOR-ju

Vokalna skupina Kresnice v DOSDOR-ju

Na intenzivnih vajah je Martinov vikend v Radencih preživela oziroma prepela Vokalna skupina Kresnice, ki deluje pod okriljem Kulturno umetniškega društva Kresnik Maribor. Osmerica pevk, zapisali bi lahko ženski oktet, sestavljajo: Irena Cehtl, Rafaela Frangeš, Metka Jauk, Dana Kmetič, Zlatka Rashid, Majda Šoberl, Jasna Zorec ter Marjana Šef kot umetniška vodja skupine, skupina pa je bila ustanovljena leta 1990 v Kremsu pri Dunaju ob priliki srečanja ljudskih pevskih skupin.

V predprostoru knjižnice DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, jih je na Martinovo nedeljo, 11. novembra popoldne, pred zbranimi stanovalkami in stanovalci pozdravila delovna terapevtka Andreja Čuk Singhateh ter ob tem povedala, da Štajerke prepevajo že osemindvajseto leto, da so doslej posnele že dve zgoščenki ter dva DVD-posnetka s koncertov, en DVD-posnetek pa v sodelovanju z RTV Slovenija. Nastopajo največ v domačem mestu, po okoliških krajih, po Sloveniji, pa tudi v tujini med zamejskimi Slovenci. Njihov repertoar zajema slovenske ljudske pesmi (ljubezenske, nabožne, stanovske, prigodne), velikokrat tiste, ki so skoraj že pozabljene.

Na Martinovem koncertu v DOSOR-ju so predstavile pesmi nekaterih slovenskih pokrajin: Koroške, Štajerske in Prekmurja. Stanovalke in stanovalci DOSOR-ja so bili njihovega nastopa izredno veseli ter si ponovitve tovrstnega kulturnega dogodka žele čim prej.



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje