Jesensko listje v Vrtu spominov in tovarištva

Znanci, prijatelji in ljubitelji Vrta pri grabljanju

Filip Matko Ficko, torek, 20. november 2018 ob 20:34
Grabljanje listja v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih

Grabljanje listja v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih

Lepo škrlatno je drevo,
ko hladen veter veje,
v vseh barvah zažari jesen,
a sivo je nebo...

... je zapisal v eno svojih pesmi Joseph Haydn in vse navedeno v njegovi pesmi je 17. novembra dopoldne držalo, le nebo je nad Petanjci in Prekmurjem ta dan bilo jasno. V tamkajšnjem Vrtu spominov in tovarištva je sedež Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija (UŠF), ki z njim tudi upravlja. Tam je namreč potekala akcija grabljanja odpadlega listja. Udeležili so se je prijatelji in znanci UŠF, kakor tudi ljubitelji tega vrta. Vrt je namreč leta 2004 postal del Mreže botaničnih vrtov in arboretumov v Sloveniji, kar je za skrbnika Vrta še prav posebno priznanje. In zatorej je treba zanj primerno skrbeti.

V Vrtu raste več kot dvesto različnih vrst in sort drevnin, med njimi več kot sto vrst listavcev z nad 50 sortami ter okrog 30 iglavcev z desetimi sortami. Vseh dreves, grmovnic in vzpenjalk je nad 500 in jeseni je zatorej listja »na pretek«. Za udeležence akcije grabljanja listja je doslej še vedno bilo odlično poskrbljeno (različne vrste orodja za grabljanje, zaščitne rokavice, odvoz listja, kot tudi za malico in pijačo) in nič drugače ni bilo tokrat.

Seveda je k vsemu treba zapisati še to, da je osrednje bistvo druženje znancev, prijateljev in ljubiteljev Vrta, ki istočasno opravijo še koristno delo, v dobro Vrta, kot tudi v lastno zadovoljstvo. Za konec naj dodamo, da je akcija grabljanja potekala med 9. in 12. uro.



Več v Kultura in izobraževanje