Leščečki zaplesali v zimo

V Veržeju je potekal 12. Večer folklore, ki so ga člani Folklorne skupine Leščeček poimenovali »Dere pride zima«

Prlekija-on.net, ponedeljek, 26. november 2018 ob 07:56
12. Večer folklore v Veržeju

12. Večer folklore v Veržeju

Zadnja novembrska sobota je že tradicionalno napolnila Kulturno dvorano Janeza Ferenca v Veržeju - potekal je namreč 12. Večer folklore, ki so ga člani Folklorne skupine Leščeček poimenovali »Dere pride zima«. V dobri uri in pol trajajočem programu so predstavili »zimske« običaje.

Večer se je začel udarno - z največjim prleškim praznikom - kolinami. V postavitvi, ki jo je tako kot tudi vse ostale postavil umetniški vodja Leščečkov Marko Rus, so plesalci na zanimiv in inovativen način predstavili ta kmečki običaj. Sledili so »Barbarčjaki«, člani Otroške folklorne skupine OŠ Veržej, FS Mlodi Verženci, ki so predstavili »lazenje« na Barbarino. Družina Ivančič iz Veržeja je obiskovalce pobožala z ubranim petjem božičnih pesmi, in tako na simbolni način sporočala, da je to vedno bil in je družinski praznik. Po božiču praznujemo Štefanovo - koledarsko in v predstavi. V zimskem času je bilo še posebej veselo ob »godovnikih«, saj ljudi ni preganjalo delo zunaj in so si lahko vzeli malce več časa zase, družino in prijatelje. Tako so se sosedje in prijatelji tudi zbrali na »Štefoven grünti«, mu zapeli eno hudomušno in se z njim poveselili. Prihod novega leta je v preteklosti bil zaznamovan s koledovanjem. Koledniki so hodili od hiše do hiše in s pesmijo želeli vsega dobrega v novem letu. Prav tako so se veselili življenja in se zahvaljevali za vse dobro, kar se jim je zgodilo. Koledovali so ob novem letu, v času svetih treh kraljev in ob svečnici - ki je za Prlekijo posebnost, saj so na to koledovanje šle izključno ženske. Vse to so predstavili člani Folklorne skupine Leščeček v postavitvi »Novo leto voščimo « in dokazali, da odlično deluje tudi Vokalna skupina Leščeček, ki se trudi predvsem ohranjati prleške ljudske pesmi. Kot gostje so nastopili še FS Krnica Svečina s postavitvijo vzhodnoštajerskih plesov, ki so jo poimenovali »Pridi, bova plesala«. Večer so člani KD Slavka Osterca Veržej zaključili s postavitvijo »Kak pregnati zimo?«. Po dolgi zimi so si že vsi želeli toplejših dni, svetlobe in nenazadnje - dela. Tako so se še pred postnim časom zadnjič poveselili na pusta in z njim pregnali zimo. Norčavosti na ta dan ni manjkalo in velikokrat so ravno v tem prazniku ljudje našli v sebi otroka - tistega hudomušnega, nabritega in veselega.

Ob koncu programa je sledilo presenečenje - tako za gledalce, kot tudi za same plesalce. Po dobrih dveh letih zbiranja sredstev, so se Leščečki razveselili društvene harmonike, znamke Munda. Da je harmonika res edinstvena (izdelana je v celoti iz lesa in lesenih delov), gre zahvala predvsem Jerneju Rudolfu, sicer zaposlenemu v podjetju Munda. Prepričani smo, da bo nov inštrument imel veliko delovnih ur in bo razveseljeval tako plesalce na vajah, kot obiskovalce na nastopih. Iskrena hvala vsem, ki ste tudi finančno pripomogli, da se je uresničila velika želja!

V kolikor ste zamudili predstavo v Veržeju in vas vsebina in fotografije prepričajo - vabljeni v Dom kulture Ljutomer, saj bo 8. decembra 2018 ob 19. uri potekala ponovitev koncerta.

Foto: Damir Skuhala



Več v Kultura in izobraževanje