Po strehi še nova fasada

Radgonska železniška postaja v novi preobleki

Prlekija-on.net, sreda, 28. november 2018 ob 22:151
Po obnovi strehe, sedaj poteka še sanacija fasade na železniški postaji v Radgoni

Po obnovi strehe, sedaj poteka še sanacija fasade na železniški postaji v Radgoni

Mesto Gornja Radgona je dobila železniško povezavo z Avstrijo, preko reke Mure, od Spilfelda (Šentilja) - Bad Radkersburga - Gornje Radgone, do Ljutomera, davnega leta 1890. Progo so od Gornje Radgone do Ljutomera zgradili v pičlih šestih mesecih (po tem bi se lahko danes zgledovali za drugi primorski tir).

Po omenjeni progi se je odvijal tovorni in potniški promet. V tistem času je bila Radgona majhna vas, saj je bil v trg preimenovana šele leta 1907. Tedaj so ob progi, kjer danes stoji lepa železniška postaja v Gornji Radgoni, postavili le manjšo barako, ki je služila kot postajno poslopje. O tem je znani radgonski učitelj in ravnatelj, kronist in amaterski zgodovinar zapisal: »Na mestu sedanje železniške postaje je bila navadna baraka, katera je bila premajhna za radgonske razmere. Nova železniška postaja je bila otvorjena l. 1940. Stoji na pilotih, zabitih globoko v zemljo. Vojna je bila tedaj zelo blizu. Fantje in možje so šli v velikem številu na orožne vaje, na postaji pa so se poslavljali otroci in žene od svojih mož

Postaja že dolgo ne služi več svojemu namenu, saj je bil ukinjen železniški potniški promet. Občasno v Gornjo Radgono vozi le še tovorni vlak. Ne bo pa presenečanje, če v nekaj letih spet zaživi tudi mednarodni promet, saj se v veliko govori o tem, da bi se spet zgradil most čez Muro, v sosednjo Avstrijo... Sicer pa, ker je radgonska postaja zgodovinsko zaščiten objekt, so Slovenske železnice, po nedavni ureditvi strehe, sedaj pristopile še k obnovi fasade. To je vsekakor hvalevredna poteza, saj je to ena lepših zgradb v Gornji Radgoni in tudi ena izmed najlepših železniških postaj ob tej progi.

Foto: Ludvik Kramberger