Utrinki iz naše zgodovine

Med eksponati na ogled tudi izvirnik »Murske straže«

Prlekija-on.net, četrtek, 29. november 2018 ob 16:31
Na ogled je bilo veliko zanimivega gradiva

Na ogled je bilo veliko zanimivega gradiva

V tednu splošnih knjižnic so v Javnem zavodu Knjižnica Gornja Radgona pripravili zanimivo razstavo "Utrinki iz naše zgodovine". Obiskovalci razstave so si med drugim lahko ogledali izvirnik časopisa Murska Straža iz leta 1919, ki so ga tiskali v radgonski tiskarni Panonija, ki se je nahajala v Sp. Grisu.

V razstavljeni Murski Straži so lahko našli zanimive članke o predhodnicah radgonske knjižnice in takratnem bralnem krožku. Razstavljeni so bili tudi številni članki iz drugih časopisov, stare knjige ter fotografije bralnega krožka in obnove knjižnice leta 2012. Razstava je zajemala tudi predmete in fotografije projektov, ki jih Knjižnica uspešno izvaja zadnja leta. Za razstavo, je bilo med tistimi, ki jih zanima zgodovina, veliko zanimanja.

Malokdo pa vé, da je v Gornji Radgoni delovala tiskarna, kjer so tiskali tudi časopis. Dolga leta je ni bilo več, jo je pa po dolgih letih, leta 1987, odprl tiskar Milan Čuk, ki si je tiskarsko znanje nabiral v Nemčiji. Tiskarna, katero sedaj vodi Thomas Čuk in se imenuje Mičutisk, deluje v prostorih nekdanje radgonske opekarne...

Foto: Ludvik Kramberger



Več v Kultura in izobraževanje