Tovorno vozilo daleč od tehnične brezhibnosti in preobremenjeno

V Radencih so policisti zaustavili 44-letnega voznika tovornega vozila, katero je imelo številne tehnične pomanjkljivosti, bilo je tudi močno preobremenjeno

Prlekija-on.net, petek, 30. november 2018 ob 10:31
Zaradi suma, da je vozilo preobremenjeno in da ni tehnično brezhibno je bil odrejen izredni tehnični pregled in tehtanje vozila

Zaradi suma, da je vozilo preobremenjeno in da ni tehnično brezhibno je bil odrejen izredni tehnični pregled in tehtanje vozila

Patrulja PP Gornja Radgona je v četrtek, 29. novembra, ob 9.30 uri v naselju Radenci zaustavila 44-letnega voznika tovornega vozila znamke Fiat Ducato bolgarskih registrskih številk. Pri temeljiti kontroli je bilo ugotovljeno, da voznik v tovornem delu vozila prevaža osebni avtomobil znamke Suzuki Vitara. Zaradi suma, da je vozilo preobremenjeno in da ni tehnično brezhibno je bil odrejen izredni tehnični pregled in tehtanje vozila.

Pri izrednem tehničnem pregledu je bilo ugotovljeno, da vozilo dejansko ni tehnično brezhibno, saj je učinek delovne zavore samo 12 %, učinek parkirne zavore pa 5 %. Prav tako je bilo ugotovljenih več ostalih nepravilnosti na vozilu kot so: nepravilna usmeritev žarometov, čezmerna razjedenost podvozja, poškodovane metlice brisalnikov, nezanesljivost izpušnega sistema, poškodovana in zrahljana stena vozila, manjka pokrov rezervoarja, manjka gasilni aparat in komplet prve pomoči, prav tako so izven dovoljenega območja emisije plinov.

Pri tehtanju tovornega vozila je bilo ugotovljeno, da je največja dovoljena masa vozila 2.810 kg, vozilo pa je skupaj s tovorom tehtalo 3.240 kg.

Zaradi vseh zgoraj navedenih prekrškov je bila vozniku izrečena globa v skladu z Zakonom o cestah, Zakonom o motornih vozilih in Zakonom o varnosti cestnega prometa v skupnem znesku 920 evrov. Vozilo je bilo izločeno iz prometa.

Voznik je bil na poti iz Švice v Bolgarijo. Zavore mu ob neobremenjenem vozilu niso delovale, oz. samo v 12 %, kar pomeni, da mu ob naloženem še enem vozilu sploh niso delovale.



Več v Črna kronika