Radenska podarila nov voziček za tri male borce iz Šentjurja

Pomoč družinam trojčkov se nadaljuje tudi v 2019

Prlekija-on.net, sobota, 1. december 2018 ob 11:09
Voziček za trojčke iz Šentjurja

Voziček za trojčke iz Šentjurja

Prvim trojčicam, ki so se letos rodile v Sloveniji, so se nedavno pridružili še trije živahni fantiči iz Šentjurja - Marcel, Domen in Enej. V letošnjem letu je to že drugič, da je trojna sreča udarila v okolici Celja. Tudi tokrat je družini priskočila na pomoč Radenska in jim v sodelovanju s partnerji podarila posebej prilagojen voziček. Dobrodelna akcija, namenjena novopečenim družinam trojčkov, se nadaljuje tudi v letu 2019.

Čeprav je zanositev s trojčki bolj verjetna od glavnega dobitka na loteriji - možnosti za naravno zanositev s trojčki namreč znašajo 1:8000 - se pri nas še vedno rodi le nekaj trojčkov na leto. Letos sta se trojne sreče razveselili že dve družini, ki sta se že med nosečnostjo tudi prijavili na portalu www.trojcki.si ter si tako zagotovili pomoč v obliki praktičnega vozička in avtosedežev.

Najprej je izgledalo, kot da gre za šalo

V družni Topolovec je prijetni novici o nosečnosti sledil pravi šok. »Na prvem pregledu sva z ženo mislila, da naju hecajo. Ko sva prejela potrdilo, sva bila tako šokirana, da sploh nisva vedela, kako naj to poveva tašči, ki naju je spremljala. Tudi znanci so bili dolgo časa prepričani, da gre za šalo. Dva para prijateljev sta v tistem obdobju pričakovala dvojčke, zato sem se večkrat pohecal - če ima že vsak lahko dvojčke, si bomo pa mi trojčke omislili. Od takrat naprej sem čisto tiho,« v smehu pove Elvis Topolovec, oče trojčkov in petletnega sina Patrika.

V bolnišnici skoraj tri mesece; najmanjši tehtal le dober kilogram

V pripravah na skokovito povečanje družine se je nosečnost zakomplicirala in Mimi Topolovec, mama trojčkov, je bila 13. julija hospitalizirana v UKC Maribor. Zdravstveno stanje otrok so budno spremljali in zaradi slabih pretokov krvi v začetku avgusta porod sprožili predčasno, v 31. tednu. Na svetu je bil prvi Marcel, s 1260g in 38 cm; nato Domen, s 1530g in 41 cm ter nato še Enej s 1090g in 36 cm.

Porodu je sledila velika preizkušnja za celo družino. Do začetka oktobra so se namreč po različnih zdravstvenih ustanovah borili za zdravje, ki je bilo še posebej kritično pri najmanjšem sinu. »Prvi dnevi so bili zelo težki, predvsem psihično. Že takoj po rojstvu so zaradi slabega zdravstvenega stanja Eneja odpeljali v UKC Ljubljana. Bratci so bili povsem razdeljeni - en v Ljubljani, drugi na porodnem oddelku UKC Maribor, tretji pa na pediatričnem oddelku v UKC Maribor. Z možem sva bila zelo malo skupaj, saj je on vsak dopoldan preživel v Ljubljani, pri Eneju, popoldan pa je prišel k nam v Maribor. Tako smo bili razdeljeni več kot en mesec,« je izkušnjo opisala Mimi Topolovec.

Družino je rojstvo trojčkov še bolj povezalo

»Sin Patrik je izjemno razumevajoč. Zaveda se, da me bratci bolj potrebujejo. Kot starejši brat je zelo ponosen na bratce in je na njih izjemno navezan. Ko pride iz vrtca, se najprej zapodi do njih, da jih pozdravi,« pravi Mimi Topolovec.

»Naš dan poteka zelo tempirano, a nekako shajamo, saj nam pomaga ženina mama. V uteho nam je, da se trudimo za lepši vsakdan otrok. Za moje štiri fante bom naredil vse, samo da bodo imeli čim lepše in čim lažje življenje,« še poudari Elvis Topolovec.

»Z možem bi se posebej rada zahvalila vsem medicinskim sestram v UKC Maribor za oskrbo najinih otrok, zahvala gre tudi zdravnici Luciji Kuder, ker je pravočasno sprožila porod. Zahvaljujeva se tudi osebju v UKC Ljubljana in zdravnici Gvardjančič za hitro in uspešno opravljen operacijski poseg. Hvala tudi Radenski za podarjen voziček in avtosedeže, pa tudi Baby Centru za prijetno darilo,« še dodaja Mimi Topolovec.

Starši trojčkov se a brezplačen voziček in avtosedeže lahko prijavijo tudi v 2019

Ideja, da ob trojnem veselju družinam pomagajo pri obveznostih, ki so tudi finančne, je v Radenski dozorela v letošnjem letu. V maju so namreč začeli akcijo, s katero so priskočili na pomoč vsem staršem, ki so jih v letu 2018 presenetili trojčki in jim ponudili pomoč v obliki vozička in avtosedežev. Akcija, kjer se je Radenski kot partner pridružilo podjetje Baby Center, je naletela na zelo dober odziv, zato jo nadaljujejo v letu 2019.

»Prav vsake prijave staršev, ki pričakujejo trojčke, se razveselimo. Zdi se, da naša celotna ekipa stiska pesti, da bo njihova zgodba dobila srečen konec. V trenutku, ko voziček predamo družini, pa se zgodi čarovnija - naša tri srca resnično zaživijo. Zato smo se zavezali, da z akcijo nadaljujemo na dolgi rok, tako v Sloveniji, kot na Hrvaškem, kjer smo letos obdarili že sedem družin trojčkov,« razlaga Alenka Dujanović, odgovorna za odnose javnosti v Radenski.

»V Baby Centru vsem bodočim in novopečenim staršem ponujamo roko za vse njihove začetke, zato smo izredno veseli in počaščeni, da nas je Radenska izbrala za partnerja. Prihod novega družinskega člana je nekaj najlepšega, a trojno veselje prinaša trojne skrbi, tudi finančne. Veseli smo, da lahko staršem pomagamo, da se osredotočijo na lepe trenutke,« je povedala Pia Tršinar iz marketinga za Baby Center.

Več o projektu in možnostih prijave za voziček na: www.trojcki.si​.

Statistike o trojčkih

Po podatkih statističnega urada smo v Sloveniji v zadnjih treh desetletjih1 zabeležili 150 porodov trojčkov ter šest porodov četverčkov. Rekordni sta bili leti 1993 in 1995, ko je bilo porodov trojčkov 12; tri leta zapored, med leti 1998, 1999 in 2000, pa so se trojčki rodili kar sedemkrat. Pri nas število večplodnih nosečnosti skozi čas niha: lansko leto so se trojčki rodil enkrat, sicer v zadnjem desetletju beležimo povprečno 3 porode trojčkov letno.

1Od vključno leta 1988 do vključno leta 2017. Vir: Statistični urad Republike Slovenije, dostopno na: https://bit.ly/2MpGYjZ.



Več v Kultura in izobraževanje