Prekmurski vojaški veterani v Benečiji

Veterani vojne za Slovenijo OZ Murska Sobota na zanimivi ekskurziji

Prlekija-on.net, četrtek, 6. december 2018 ob 09:58
Potepa po Benečiji se je udeležil pol avtobus članstva OZ VVS Murska Sobota, foto:: Janez Kološa

Potepa po Benečiji se je udeležil pol avtobus članstva OZ VVS Murska Sobota, foto:: Janez Kološa

Članice in člani murskosoboškega veteranskega območnega združenja vojne za Slovenijo so se v teh mrzlih dnevih odpravili na ekskurzijo na zahod Slovenije in v Benečijo. A ne glede na vremenske in druge razmere, je vzdušje bilo enkratno in vsi si bodo po lepem zapomnili tokratno potepanje. Kot nam je povedal sekretar OZ VVS Murska Sobota, Janez Kološa, se je vesela druščina, na poti poti Benečiji, ustavila v Vipavi kjer so jih pričakali stanovski kolegi - Veterani Območnega združenja občin Ajdovščina -Vipava, katere je vodil častni predsednik Ivan Marc.

"Predstavil nam je dogodke ki so se dogajali pri njih v času vojne leta 1991. Pot nas je vodila naprej proti Italiji, kjer smo se najprej ustavili v mestu Čedad, kjer smo si ogledali mesto (mestno hišo, langobardski tempelj, kip Julija Cezarja itd.) in nadaljevali naprej do Pušje vasi, ki je bila po potresu leta 1976 v celoti obnovljena. Po ogledu muzeja mumij je sledila vožnja do postaje gondole, kjer smo se nato z gondolo zapeljali na vrh Višarij, kjer nas je pričakalo prekrasno vreme, ki smo ga izkoristili za oglede, nakupe spominkov in okrepčila", razlaga Kološa.

Po vrnitvi v dolino so prekmurski veterani pot nadaljevali proti Sloveniji, kjer so se po prestopu meje najprej ustavili v Planici in si ogledali športne objekte. Pozno kosilo so opravili v Ratečah, v gostilni Žerjav. V Mursko Soboto so se, polni lepih vtisov, vrnili v poznih večernih urah ob spoznanju, da so obiskali kraje, kjer še prebivajo Slovenci izven meja naše domovine.



Več v Kultura in izobraževanje