Priznanja gasilcem, učencem in starostnikom

Radgončani obeležili mednarodni dan prostovoljstva

Prlekija-on.net, četrtek, 6. december 2018 ob 14:56
Mednarodni dan prostovoljstva v Gornji Radgoni

Mednarodni dan prostovoljstva v Gornji Radgoni

V prepolni dvorani radgonskega muzeja Špital je potekala posebna slovesnost na kateri so, z zahvalo in podelitvijo priznanj za naj prostovoljce, naj prostovoljne organizacije in naj prostovoljni dogodek, v letu 2017, v občini Gornja Radgona, obeležili mednarodni dan prostovoljstva. Na prireditvi, katero je vodila Simona Pirc Katalinič, so za kulturni program poskrbeli učenci (Deni Perko, Žan Mlinarič Belak, Aneja Šoštarič, Taja Berič, Sara Pelc Čeh in Ivana Pintarič) in mentorji-profesorji (Leja Ropoša, Nina Dominko in Martin Rošer) Zasebne glasbene šole Maestro. "Biti prostovoljec pomeni biti. Pomeni biti aktiven, velikodušen, zainteresiran, aktiven in srčen. Biti del skupnosti, ki mu zanjo ni vseeno. Pomeni človeka z notranjim bogatim osebnostnim razvojem, ki zna graditi mrežo prijateljev, nesebično pomagati sočloveku in ceni kvaliteto bivanja, kar prav tako deli z drugim brez materialnega vrednotenja", je uvodoma dejala Simona Pirc Katalinič.

Slavnostni govornik, župan Stanislav Rojko je izrazil zadovoljstvo, da je občina Gornja Radgona že peto leto pridobila laskavi naslov »Prostovoljstvu prijazno mesto«, ki ga podeljuje Slovenska filantropija - Združenje za promocijo prostovoljstva. Tudi zaradi tega so letos tretjič v mestu ob reki Muri pripravili posebno prireditev, s podelitvijo priznanj. Tokrat sta župan Stanislav Rojko in predsednik občinske komisije za priznanja, pohavle in nagrade, Branko Klun, podelila štiri priznanja, ki so namenjena mnogim osebam, od šolnikov, do gasilcev in starostnikov v domu starejših. Tako so naj prostovoljci do 30 let starosti v radgonski občini bili: Maša Nikl, Julija Stranjšak, Lana Smrke, Miha Škoda, Qantu Angelina Rovšček Soto, Alenka Senemovič in Tina Pintarič iz Unesco OŠ dr. Antona Trstenjaka Negova. Prav dejstvo, da gre za Unesco šolo pomeni, da njena kultura delovanja izhaja in sloni na štirih stebrih izobraževanja: Učiti se, da bi vedeli, Učiti se, da bi znali delati, Učiti se, da bi znali živeti skupaj in Učiti se biti. Učiti se, da bi znali živeti skupaj so na šoli uresničevali prostovoljci vse od 1998. leta, ko je šola postala članica Unesco šol. Pri izvajanju prostovoljstva še posebej izstopajo določeni učenci. Da bi znali čim bolj složno živeti skupaj, so učenci prostovoljci poskrbeli, da sošolec, ki ni znal narediti domače naloge ali ni razumel učne snovi, so jo razložili. Prevzeli so skrb za mlajše učence, še posebej za prvošolčke, jim v prazničnih dneh brali pravljice, z njimi izdelovali novoletne okraske in venčke. Zanje so pripravljali tudi učne ure in postali učitelji in skrbniki... Omenjeni učenci, čigava mentorica je Evgenija Peternel, so skozi vseh devet let delovali kot prostovoljci.

Naj prostovoljec nad 30 let v občini Gornja Radgona je Marjan Ščančar, ki je v letu 2017 na področju prostovoljstva še posebej odigral aktivno vlogo v PGD Orehovci, kjer je namestnik predsednika. Že ta funkcija zahteva obilo dela po načrtu dela društva in v odsotnosti predsednika. Marjan je v letu 2017 bil še posebej aktiven pri organizaciji tekmovanja 16 društev (300 tekmovalcev) iz GZ Gornja Radgona za memorial Matevža Haceta. Večino organizacijskega dela v pripravah in izvedbi tekmovanja je bilo pod njegovim nadzorom in z njegovo osebno pomočjo. Še večjo angažiranost je zahtevalo Regijsko gasilsko tekmovanje za Pomurje, kjer je sodelovalo 70 ekip gasilcev s približno 800 udeleženci. Večji del priprav in izvedbe je pripadal Marjanu. Sam zna pritegniti v pomoč ne samo gasilke in gasilce PGD Orehovci, pač pa tudi krajanke in krajane Orehovcev, Orehovskega Vrha in Ptujske ceste. Za podobne dosežke je priznanje za naj prostovoljno organizacijo v radgonski občini za leto 2017, prejelo tudi PGD Orehovci, ki je bilo ustanovljeno leta 1882 kot posledica večjih požarov v Orehovcih in okolici, z namenom gašenja, reševanja in pomoči pri požarih in ostalih dogodkih. Gasilci so v kraju in bližnji okolici edina gonilna sila, ki skrbi za določene aktivnosti ne samo za svoje potrebe ampak tudi za potrebe krajanov. V organizaciji gasilcev poteka vsako prvo nedeljo v mesecu pri gasilskem domu Bolšji sejem. Zberejo se naključni prodajalci in kupci. Tukaj je kot pravijo najpomembnejše druženja gasilcev, krajanov in ostalih obiskovalcev ter populacije gasilstva.

Naj prosotvoljni dogodek v radgonski občini za leto 2017 je Dom starejših občanov (DSO) Gornja Radgona. Starost žal s seboj prinaša običajno tudi poslabšanje zdravstvenega stanja ljudi, ki se kaže v različnih oblikah in povzroča slabšanje stanja kakovosti življenja posameznika. Ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni (vsako leto, 21.9.) so se stanovalci DSO Gornja Radgona, ki so oboleli za demenco, sprehodili po mestnem parku, skupaj s svojci, prostovoljci in zaposlenimi. Namen je bil opozoriti javnost na to, da je demenca prisotna med nami, ter da jo moramo sprejeti in razumeti. Sprehod za spomin je potekal v bližnjem mestnem parku na topel septembrski dan. Številni prostovoljci so se ob hoji po urejenih potkah pogovarjali in obujali spomine. Del poti so udeleženci prehodili skupaj z otroci iz Vrtca Manka Golarja, saj so s tem želeli dati ponovni poudarek medgeneracijskemu sodelovanju, ki je DSO zelo dobro razvil. Podobnemu namenu služi tudi izlet s stanovalci, ki so priklenjeni na invalidski voziček. Sprehod od doma skozi mestni park in nato do mostu čez reko Muro, do sosednjega mestnega parka Bad Radkersburg do zdraviliškega kompleksa. Udeleženci, ki so prostovoljno sodelovali pri obeh dogodkih, so dokazali humanost in skrb do sočloveka, da empatija še živi med nami...

Torej, biti prostovoljec pomeni biti aktiven, velikodušen, zainteresiran in srčen. Biti del skupnosti, ki mu zanjo ni vseeno. Prostovoljec je človek z notranjim bogatim osebnostnim razvojem, ki zna graditi mrežo prijateljev, nesebično pomagati sočloveku in ceni kvaliteto bivanja, kar prav tako deli z drugim brez materialnega vrednotenja. Mednarodni dan prostovoljstva, ki ga je razglasila OZN na 40. zasedanju generalne skupščine 17. decembra 1985, vsako leto obeležujemo 5. decembra. Mednarodni dan prostovoljstva omogoča organizacijam, ki v svoje programe vključujejo prostovoljce, ter posameznim prostovoljkam in prostovoljcem, da pokažejo javnosti, kaj so prispevali s prostovoljnim delom na lokalni, nacionalni in mednarodni ravni pri doseganju razvojnih ciljev tega tisočletja. Prostovoljstvo krepi imunski sistem in ščiti pred sebičnostjo in apatijo. Prostovoljci so nosilci optimizma, so ljudje, ki se na podlagi vrednot in človečnosti odzovejo na potrebe v družbi, so upanje, da imamo kot družba in človeštvo potencial za bolj pravičen razvoj sveta. Brez prostovoljcev bi bilo življenje v Sloveniji bistveno osiromašeno. Vsakodnevno življenje ljudi, ki se spopadajo z velikimi stiskami, bi bilo še težje. Bilo bi bistveno manj kulturnih in športnih dogodkov. Pa vendar prostovoljstvo v družbi še vedno nima prave veljave in se prepogosto razume kot samoumevno. Nanj se spomnimo ob večjih humanitarnih krizah, ko so prostovoljci prvi, ki se aktivirajo na terenu. Da bi se jim lahko zahvalili tudi javno, je občina Gornja Radgona že tretje leto samostojno objavila Javni natečaj za podelitev priznanj župana na področju prostovoljstva za leto 2017.

Letošnjo proslavo dneva prostovoljstva je voditeljica Simona končala z besedami prejemnika prostovoljske pomoči: »Morda pomoč prostovoljcev res ni popolnoma odpravila stiske, v kateri sem se znašel, vsekakor pa mi je dala zavedanje, da v težkih trenutkih nisem sam in moč, da se lažje spoprimem s situacijo.« In tukaj komentar ni potreben.



Več v Kultura in izobraževanje