Radenci: Miklavževi keksi in Keksijada

Veseli december za stanovalke in stanovalce DOSOR-ja

Filip Matko Ficko, sobota, 8. december 2018 ob 10:01
Stanovalke in stanovalci v veliki DOSOR-jevi restavraciji

Stanovalke in stanovalci v veliki DOSOR-jevi restavraciji

Mesec december. Pravimo mu tudi veseli december. In zakaj ? Ja, z decembrom prihajajo med nas trije dobrotniki: Miklavž, Božiček in dedek Mraz. Prvi izmed njih nam je že v teh dneh trkal na vrata. Nič drugače ni bilo v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci.

Po izkušnjah iz prejšnjih let se je v prvem decembrskem tednu peklo piškote. Kajti nekateri ljudje in otroci verjamejo, da večerna rdeča (ali jutranja) zarja pomeni, da Miklavž peče piškote. Zatorej so v petih gospodinjstvih DOSOR-ja (v štirih nadstropjih) imeli »slaščičarsko pekarijo«, kjer so se tamkajšnjim gospodinjam, stanovalkam in stanovalcem pridružili še šolarji Osnovne šole Kajetana Koviča Radenci v okviru projekta »Nitke prijateljstva« ter nekateri zaposleni oziroma upokojenci Zdravilišča Radenci v okviru korporativnega prostovoljstva, pa tudi nekdanja članica kolektiva DOSOR-ja, Marina Ploj, ki ima veliko izkušenj pri peki peciva.

Drugi dan peke jih je obiskal Miklavž, v njegovem spremstvu pa sta bila še angelček in parkelj. Obiska so bili deležni tudi stanovalke in stanovalci, ki so zaradi bolezni »privezani« na posteljo, s posebnim nagovorom pa še opoldne v veliki domski restavraciji. Parkelj je delil tudi simbolična darilca.

Tretji dan pa je bil še najpomembnejši. Na vrsti je bila Keksijada oziroma njen slovesni zaključek. Iz petih gospodinjstev so tričlanski komisiji (vodja slaščičarstva v Zdravilišču Radenci Iztok Fartelj, vodja animacije Zdravilišča Radenci Janja Kisilak in DOSOR-jev vodja kuhinje Marko Gumilar) predstavili svoje slaščičarske izdelke, iz Zdravilišča Radenci je pecivo predstavil kot gost hotela Hranislav Kocić, iz DOSOR-jeve kuhinje (slaščičarne) pa se je kar z dvema tortama (ena brez moke) predstavila domača slaščičarka Jolanda Mauko. Ni pa manjkal krožnik peciva brez glutena, ki je bilo pripravljeno po receptu iz DOSOR-jeve knjige receptov »Keksijada«.

V velikem restavracijskem prostoru se je zbrala večina stanovalk in stanovalcev, ki jih je medicinska sestra Teja Smodišpozdravila z besedami: »En keks na dan prežene tegobe vstran !«. Zato so jim postregli s pecivom in rezinami torte. Za zabavo pa je skrbel »one man band« srednješolec Niko Vršič. Z njim so prepevali znane ljudske pesmi, nekateri pa so na njegove melodije tudi zaplesali.



Več v Družabno