Križevski rogisti na posebnem koncertu predstavili svojo zgoščenko

Na zgoščenki z lovskimi rogovi zaigranih 16 melodij

Prlekija-on.net, četrtek, 20. december 2018 ob 07:49
Koncert Križevskih rogistov

Koncert Križevskih rogistov

Prleški rogisti iz Križevcev pri Ljutomeru, ki delujejo kot KD Križevski rogisti, so v dvorani Kulturnega doma v Križevcih, pripravili celovečerni koncert, na katerem so predstavili svojo zgoščenko "Križevski rogisti", na kateri je predstavljenih 16 skladb različnih avtorjev. Koncert, ki ga je s spremno besedo vodila Teja Recek, je bil obogaten s kulturnim programom, v katerem so, ob gostiteljih, nastopali Prekmurski rogisti, Tamburaši Yesterday, Kvartet Jeruzalem, Otroška folklorna skupina, ki deluje v okviru KUD Janez Čuk Vučja vas s harmonikarjem Robijem Majeričem in harmonikarja na frajtonarici Božidar Štiberc in Tilen Heric.

Po uvodnem nastopu Križevskih rogistov, je kroniko društva predstavil njihov predsednik Milan Lebar, ki je dejal, da so skupino leta 1982 ustanovili v okviru Lovske družine Križevci pri Ljutomeru. Od ustanovnih članov v skupini nastopata le še Mirko Heric, ki je strokovni vodja in Jože Dunaj, ki vseskozi vodi tajniške zadeve. Predsednik društva Milan Lebar tudi sam igra v skupini, ki se je sčasoma registrirala kot samostojno KD Križevski rogisti, v njej pa nastopa 12 članov. Društvo na svojem glasbenem področju dosega številne uspehe, saj jo vabijo na številna srečanja rogistov doma in v tujini. Društvo je v času obstoja prejelo številna lovska, občinska in državna priznanja. Člani skupine pa so prejeli bronasta, srebrna, zlata in dve častni zlati Gallusovi znački za svoje delovanje. Društvo je prejelo za svoje delo tudi najvišje občinsko priznanje občine Križevci pri Ljutomeru. Lovska zveza Slovenije je društvu podelila plaketo za delovanje na lovsko-glasbenem področju, članom pa plakete za dejavnost na področju lovske kulture. Društvo organizira območna srečanja lovskih rogistov, udeležujejo se tudi mednarodnih tekmovanj lovskih rogistov po Sloveniji in tujini, izvajajo tudi programe v domovih za ostarele v regiji, sodelujejo pri lovskih Hubertovih mašah ter nastopajo na številnih prireditvah kulturnih društev.

Tokratnega koncerta se je udeležil tudi župan občine Križevci, mag. Branko Belec, ki je v svojem nagovoru pohvalil delovanje društva, ki s svojimi nastopi v domačem kraju pestri kulturne prireditve, z nastopanjem izven kraja in v tujini pa promovira občino. Čestital jim je tudi ob izdaji zgoščenke. Kot je dejal, je to trajni zapis, ki beleži njihov nastop in rogistično glasbo. V imenu Društva Prekmurskih rogistov je društvu ob izdaji zgoščenke čestital predsednik Rudi Slogovič, ki je dejal, da je izdaja zgoščenke z melodijami, ki jih izvajajo lovski rogisti, veliko dejanje, ki ga je opravilo društvo Križevski rogisti. Prireditev so zaključili s skupnim nastopom Križevskih rogistov in Ljudskih pevk iz Vučje vasi, ki so zaigrali in zapeli ljudsko pesem, ob priredbi Mirka Herica, Zeleni gozd. Po končanem koncertu, ki so ga podprli mnogi sponzorji, so organizatorji poskrbeli še za bogato pogostitev, kjer se je razvilo prijetno druženje z nastopajočimi na koncertu.

Foto: Ludvik Kramberger



Več v Kultura in izobraževanje