Andrej Tomc je letos svojo miniaturno panonsko vas še dodelal

Doslej je izpod njegovih rok v priročni delavnici na njegovem domu v Banovcih nastalo že na ducate najrazličnejših maket jaslic, ki jih je dal postaviti na ogled

Prlekija-on.net, sobota, 22. december 2018 ob 08:191
Miniaturna panonska vas

Miniaturna panonska vas

Andrej Tomc, ki se je pred leti iz Škofje Loke na Gorenjskem preselil v vas Banovce, vsako leto v sklopu Božične vasi v Banovcih razstavi svoje miniaturne makete iz lesa in drugega materiala. Doslej je izpod njegovih rok v priročni delavnici na njegovem domu v Banovcih nastalo že na ducate najrazličnejših maket jaslic, ki jih je dal postaviti na ogled.

Andrej je v preteklosti izdelal že več maket, med drugim jaslice, vas Banovci, Terme Banovci in panonsko vas, ki jo je letos še dodelal. Maketa panonske vasi je izdelana tako, kot so bile tudi v deželi ob Muri vasi pred 130 leti in z za tisti čas značilnimi cimpranimi hišami, cimpračami, ki so bile krite s slamo in izdelane iz gline (ilovice). Z maketo panonske vasi je povezal Prlekijo, Prekmurje in Porabje.

V panosnki vasi najdemo tudi polja, kjer so pridelovali hrano za preživetje in kjer je prikazano oranje z lesenim plugom, ki ga vleče konj ter zorano polje, katero se obdeluje z brano. Poleg hiš je dodelanih veliko podrobnosti, vodnjak, prikazana je kmečka kmetija, čebelnjak, preša, klopotec, žaga, kovačija, ...

Za panonsko vas je značilna tudi vaška kapela oz. cerkev, kamor so prebivalci te vasi hodili k maši. V panonski vasi je prikazanih več družin, ki so se ukvarjale z različnimi kmečkimi dejavnostmi, opravili. Letos je Andrej panosnki vasi dodal še Babičev mlin, tudi za drugo leto pa napoveduje širitev vasi z novimi idejami in vsebinami. Pri izdelovanju panonske vasi je uporabljal različni les, furnir, slamo, figure pa so lastno ročno izdelane, ki so ilovnate in tudi pobarvane.

Foto: Sara Vinkovič



Več v Zanimivosti