Radenci: Prepevamo za praznične dni

Večer ljudskih, adventnih in božičnih pesmi

Filip Matko Ficko, nedelja, 30. december 2018 ob 13:11
Združeni trije zbori na odru

Združeni trije zbori na odru

Kulturno društvo Pevska skupina »Vrelec« Radenci in njihova sekcija Vokalni kvintet »Klopotec« sta pripravila v soboto, 29. decembra, koncert ljudskih, adventnih in božičnih pesmi. Poleg omenjenih dveh zborov, organizatorjev koncerta, je nastopila še pevska skupina »Prekmurci« s Tišine ter mlada harmonikarka Ronja Slavič.

»Slovenske ljudske pesmi in običaji so del naše kulturne dediščine, kulturne preteklosti. Pevci so vrelci narodovega bogastva, slovenska pesem pa bogata zakladnica kulture, vrednota, ki jo moramo negovati, saj zveni tako, da nam je lepo,« je v uvodnem nagovoru poslušalkam in poslušalcem v Kongresni dvorani hotela Radin Zdravilišča Radenci govorila povezovalka programa Sonja Kuhar.

Kot prva je nastopila domača Pevska skupina »Vrelec«, ki deluje že 19 let in so doslej zabeležili že 202 nastopa. Imajo posneto tudi zgoščenko in sicer z naslovom »Po naših stezicah«. V zborčku pojo: Peter Belec, Anica Klemenčič, Lojzka Kovačič,Sonja Kuhar, Vlasta Marič, Albin Marinič, Radmila Nešić, Ivica Stolnik, Anica Šoštarič in Ivan Šoštarič. Zapeli so pet pesmi: Svetlo sonce se je skrilo; Pesem o kruhu; Kdo trka; Ura je polnoči in Božični večer. Za njimi je dve skladbi na harmoniki zaigrala Ronja Slavič, učenka Olge Radolič v Glasbeni šoli Gornja Radgona.

Sledil je nastop Pevske skupine »Prekmurci« s Tišine, ki bo prihodnje leto praznovala svojo 15-letnico. Peterica pevcev (Albin Rodež, Mirko Kuhar, Mirko Benko, Dušan Anželj in Iztok Kodila) ima za seboj že dve zgoščenki (2006: Na valovaj bistre Moejre; 2013: Domača zemlja), ves čas pa jih vadi in vodi umetniški vodja Alojz Švec. V svojem repertoarju imajo prekmurske in slovenske narodne pesmi, umetniške, partizanske in domoljubne pesmi, dodali pa so še tudi božične pesmi. Zatorej je skoraj odveč, da bi ne čestitali k njihovemu tokratnemu nastopu (pesmi: Komi de ravnica bejla; Moj deklič; Srečna si štalca; Hitite kristjani in Božični zvonovi).

Kot tretja skupina je nastopil Vokalni kvintet »Klopotec« s Kapele, ki ga po strokovni plati vodi Anton Divjak. Imenovani tudi poje, poleg njega pa še Andrej Marinič, Albin Marinič, Avgust Šantavec in Jože Tkalec. Skupaj pojo že peto leto, za seboj imajo 75 nastopov v domači občini in izven nje ter lani izdano zgoščenko »Jaz pa v gorico grem«. Tokrat so zapeli pet pesmi: Oj le prebudi se; Temna noč se je storila; Tihi večer; Preljubi moj sosed in Blažena noč.

»Staro leto je za nami in novo že trka na vrata... V teh dneh za nekaj trenutkov izklopite računalnike, odložite telefone, vzemite si čas in namenite pozornost ljudem, ki so v Vašem življenju zares najbolj pomembni. Naj bo leto 2019 še lepše, še bolj zdravo, še bolj svetlo, kot so bila vsa do sedaj...«, je ob zaključku voščila povezovalka, vsi trije zbori skupaj pa so zapeli pesem Franza Gruberja Sveta noč. Pri petju se je pridružilo tudi poslušalstvo v dvorani.

Koncert so omogočili: Sava hoteli - Zdravilišče Radenci, Občina Radenci, JSKD Območna izpostava Gornja Radgona in donatorji.



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje