Kupec še zdaleč ni samo številka

Prlečka, ki se je v Gornjo Radgono priselila z ljutomerskega konca, s Cvena, je zlatarstvo ustanovila 1. septembra, davnega leta 1978

Prlekija-on.net, četrtek, 3. januar 2019 ob 13:37
Zlatarstvo Kapun

Zlatarstvo Kapun

Ko je dosedanji predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice (OOZ) Gornja Radgona, Vlado Rojko, ob koncu leta 2018, na seji skupščine zbornice, v gostišču "Vrtnica" v Zgornjem Konjišču, podeljeval jubilejna priznanja dolgoletnim članom zbornice, je eno najvišjih, in sicer za 40-letnico obstoja in uspešnega delovanja prejela znana in ugledna zlatarka Janja Kapun. Prlečka, ki se je v Gornjo Radgono priselila z ljutomerskega konca, s Cvena, je zlatarstvo ustanovila 1. septembra, davnega leta 1978. Najprej je delovala v prostorih Urarstva Budja, nato od 1985 v svojem dograjenem in urejenem lokalu. Od leta 1998 pa ji pomaga in nadaljuje tradicijo sin Ervin, ki je kot najboljši svoje generacije leta 2003 pridobil naziv zlatarski mojster. Tako je Zlatarstvo Kapun, ki se nahaja v samem središču Gornje Radgone, in sicer na avtobusni postaji, torej družinsko podjetje, kjer se ukvarjajo z prodajo zlatih in srebrnih izdelkov, izdelavo unikatnih izdelkov kot so prstani, obeski, verižice, uhani, zapestnice in seveda poročni prstani. Poseben poudarek je prav na slednjih, ki jih ročno izdelajo po željah naročnika. Kapunova sta prepričana, da je še vedno v ospredju ženski nakit, praktično vse kar si dame želijo, tako da tega največ prodajo.

Na izbiro imajo preko 150 različnih vzorcev v belem in rumenem ter rdečem zlatu. Med drugim nudijo tudi graverske storitve kot so graviranje pokalov, graviranje ur, pisal, inventurnih ploščic ipd. Izvajajo tudi popravila vseh vrst nakita in kot pravi neutrudna Janja, se s sinom Ervinom trudita, da so njuni izdelki in storitve prepoznavni po kvaliteti in designu..., predvsem pa pri njih nobena stranka, noben kupec in obiskovalec, ni samo številka, temveč vsakemu skušajo svetovati in pomagati pri izbiri nakita. Kot pravi prisrčna zlatarka Janja, svojim strankam poskušajo posvetiti pozornost kolikor se le da, in prisluhnejo njihovim slehernim željam. "Smo odprti za vsakršen dobro mišljeni nasvet in prijazno besedo. Strankam želimo ponuditi strokoven, a vseeno oseben način postrežbe in če je potrebno, in če nam dopušča čas, si radi vzamemo kašno minuto več in jim prisluhnemo. Zavedamo pa se, da se vsem željam ne da ugoditi". Tudi sploh si pri Zlatarstvu Janje Kapun prizadevajo, da bi čim bolj zadovoljili svoje stranke. Prav zato je sin Ervin z odliko pridobil naziv zlatarskega mojstra in s tem dosegel najvišji nivo izobrazbe v zlatarskem poklicu. Imajo široko ponudbo zlatarskih izdelkov za ljubitelje nakita vseh starosti. Izdelujejo predvsem unikatne zlate poročne prstane in drugi ročno izdelan nakit, katerega je oblikovalec najpogosteje prav Ervin. Njihovi izdelki so izdelani iz 14 karatnega zlata, ki je najbolj odporno na kemične in mehanske vplive.

Stranke pridobiti s kakovostjo

"Današnjega časa nikakor ne moremo primerjati z našimi začetki, ko je bilo vse skupaj sila skromno. Seveda še zdaleč ni bilo takšne ponudbe, kot je danes. Začela sem z zelo malo robe, orodja in zalog, a se je počasi vse skupaj vseeno širilo in razvijalo. Seveda so mi tukaj v veliko pomoč bili lokalna skupnost in obrtna zbornica. Takrat sem še bila mlada, komaj 18 let sem bila stara, in so mi vsi pomagali, tako da sem zelo vesela, kajti brez takšne podpore ne bi šlo. Zelo lepo so me sprejeli in zato sem lažje sproti nabavljala nove stroje, materiale ipd., tako da sem lahko lepo živela, sina Ervina izšolala za mojstra zlatarstva, kar me še posebej veseli", se spominja Kapunova svojih začetkov in prvih dvajsetih let delovanja. Tudi sicer se oba Kapunova, tako mama kot sin, nenehno izobražujeta in dopolnjujeta, saj se zavedata, da se na stari slavi ne da živeti. Poleg teoretičnih izobraževanj so jima blizu tudi različni sejmi, kjer se lahko pridobi veliko znanja in pride do novih spoznanj. "Tukaj se najbolje spozna tržišče, zlasti kaj si ljudje želijo, kakšna moda se obeta ipd. In ko vse to spoznaš lahko nabaviš večje zaloge materialov, ob tem sva sedaj dva in lahko veliko več delava", razlaga naša sogovornica, ki dodaja, da se veliko prometa naredi s popravilom nakita.

Kapunovi imajo največ domačih kupcev, ki jima zaupajo in se vračajo. Občasno pride tukaj kakšen sosed z druge strani reke Mure, iz Avstrije, a to poredko. Tudi cene pri njih so dokaj konkurenčne, čeprav se tukaj ne more veliko vplivati, kajti surovina ima pač svojo ceno in je enaka za vse. "V svoji karieri sem spoznala, da ljudje želijo kakovost, tudi če je potrebno malo več plačati. Zato se tega držimo in skušamo stranke pridobiti s kakovostjo", pravi Janja Kapun, ki je že od začetka tudi aktivna članica OOZ Gornja Radgona. Prepričana je, da obrtniki morajo biti povezani, saj tako lažje rešujejo morebitne težave. Janja je ob tem vseskozi tudi med organi zbornice, v raznih odborih, sekcijah in komisijah. Po novem pa je v UO OOZ Gornja Radgona sin Ervin, ki je hkrati tudi podpredsednik Sekcije zlatarjev pri OZS.

Prihodnost poklica v individualni izdelavi nakita

Kakorkoli že, Janja Kapun je začela pred štiridesetimi leti, pred dvajsetimi se ji je pridruži sin Ervin, morebiti v naslednjih dvajsetih letih Kapunovo zlatarsko dejavnost prevzame kateri izmed Ervinovih otročkov, sin Enej, hčerka Larisa, ali pa morebiti oba. Tako bo tradicija zagotovljena... "Moram priznati, da ob začetku nisem niti sanjala, da bo moja zgodba tako dolga in uspešna, a se je zahvaljujoč našim strankam le zgodilo in še traja. Zato, hvala vsem!" še pristavi naša sogovornica, njen sin Ervin pa kot pravi zlatarski mojster dodaja, kako je prihodnost poklica, v individualni izdelavi nakita. "Vsaki stranki se je potrebno posebej posvetiti in ji izpolniti vse želje. Zato je potrebno visoko osebno znanje, saj drugače ne moreš izpolniti želj svojih kupcev. Ob tem, če sam znaš vse narediti lahko brez težav deluješ. Mislim, da je najslabše če potrebuješ posrednike", pove Ervin.



Več v Gospodarstvo