Trstenjakovi večeri 2019

V župniji sv. Petra v Gornji Radgoni že 13. organizirajo Trstenjakove večere, ki so namenjeni, v smislu druženja, tematskih predavanj, pogovora in veselja

Prlekija-on.net, ponedeljek, 7. januar 2019 ob 08:21
Doprsni kip dr. Antona Trstenjaka

Doprsni kip dr. Antona Trstenjaka

V župniji Gornja Radgona so v letu 2000 pod idejo takratnega župnika Andreja Zrima organizirali prve Nikodemove večere, katere pa so ob 100-letnici rojstva radgonskega rojaka teologa, psihologa, akademika, filozofa ter častnega občana Občine Gornja Radgona dr. Antona Trstenjaka in ob 10. obletnici njegove smrti leta 2006 preimenovali v Trstenjakove večere.

PRVI TRSTENJAKOV VEČER PETEK, 11. januar Predavanje in pogovor z dr. Jurijem Gorjancem: gorski reševalec, zdravnik in kirurg, ki sedaj svoje delo opravljana na avstrijskem Koroškem. Je del helikopterske reševalne ekipe, ki poleti dežura na letališču Jožeta Pučnika na Brniku in rešuje ljudi, ki se ponesrečijo v gorah, ter pomaga revnim na različnih misijonskih misijah 

V enem od svojih pogovorov je dejal: "Zame je hribolazenje ob vsakodnevni službi odklop in oddih, ker ljudje potrebujemo stik z naravo, saj ta človeku daje odgovor na to, da nismo tu samo za to, da delamo, ampak izviramo iz nekih čisto prvinskih potreb. Iz narave se vedno vrnem drugačen, kot bi na vrhu lahko nekaj pustil, kar me teži in nazaj prinesel nekaj, kar gotovo ni od mene, tako da to deluje. Sploh če je človek malo bolj molitveno naravnan. Za to sem iskreno hvaležen in to je tisto, kar lahko potem prinašam drugim."

DRUGI TRSTENJAKOV VEČER ŽENSKI ZAJTRK SOBOTA, 19. januar ŽENSKI ZAJTRK z gostjo NATAŠO KONC LORENZUTTI Pisateljica, pesnica, dramska in televizijska igralka, magistrica umetnosti, Nataša Konc Lorenzutti profesorica umetnosti govora na Gimnaziji v Novi Gorici in mama petih otrok, je vsestranska opazovalka življenja, kot kaže njeno ustvarjanje za otroke in odrasle.

TRETJI TRSTENJAKOV VEČER MOŠKI ZAJTRK SOBOTA, 26. januar MOŠKI ZAJTRK z gostom patrom VILIJEM LOVŠETOM Kaj pomeni biti pravi moški? Da, moške zanimajo ti odgovori in iščejo jih tudi v odmikih za moške, ki jih je pred sedmimi leti začel pater Viljem Lovše, jezuit iz Zavoda svetega Ignacija in Ignacijevega doma duhovnosti in usposabljanja v Ljubljani. Zanimanje za moške odmike in srečanja se krepi.

ČETRTI TRSTENJAKOV VEČER PETEK, 1. februar 2019 Predavanje in pogovor z MARJETO KREJČI HRASTAR Telo zmore vse, le možgane moramo prepričati Marjeta Krejči Hrastar, višja fizioterapevtka, je prva Slovenka, ki je opravila specializacijo iz integracije refleksov po metodi MNRI. V zasebni praksi vodi rehabilitacijski center. Je poročena žena mati štirih otrok in tudi babica šestim vnukom.. V letu 2010 je z možem prehodila Camino de Santiago. Na predavanju boste slišali kratko učinkovito razlago možganskega delovanja. Dobili odgovore na vprašanja: kako prepoznati otroka, ki je v stresu. Enostavne vaje za povečanje zbranosti in vaje za boljše pomnjenje pri sebi in otrocih. Predstavitev novih tehnik sproščanja.

Foto in tekst Marjan Slavič



Več v Kultura in izobraževanje