Led, ki pada z vozil, je lahko zelo nevaren

V križiščih in krožiščih lahko ponovno opazimo velike kose ledu, ki so na cestne površine, pločnike in kolesarske steze padli najverjetneje iz tovornih in drugih vozil

Prlekija-on.net, torek, 8. januar 2019 ob 16:24
Kosi ledu na pločniku in kolesarski stezi

Kosi ledu na pločniku in kolesarski stezi

Ob teh mrzlih dneh, lahko po mestu v Ljutomeru, predvsem v križiščih in krožiščih, ponovno opazimo velike kose ledu, ki so na cestne površine, pločnike in kolesarske steze padli najverjetneje iz tovornih in drugih vozil. Na tleh tako v marsikaterem ovinku ležijo veliki in nevarni kosi ledu.

Vozniki teh vozil bi že pred začetkom vožnje morali očistiti svoje vozilo ledu in snega, saj med vožnjo ti leteči kosi ledu za ostale udeležence pomenijo veliko nevarnost, če denimo kos ledu nenadoma pade na vetrobransko steklo, pešca ali kolesarja na pločniku oz. kolesarski stezi. V preteklosti se je zgodilo že kar nekaj nesreč, kjer je led padel na mimovozeča vozila ter poškodoval tudi ljudi.

Vozilo je potrebno očistiti

Vsak voznik bi ob takih jutrih pred vožnjo torej moral zlesti na vrh vozila in počistiti led, ki je nastal iz nabrane vode, a to počne le malokdo. Tudi pri osebnih vozilih bi vozniki morali pred vožnjo poskrbeti, da se z vozila temeljito očisti nočna slana in zmrzal s stekel. Tako večina voznikov nekaj minut, dokler notranje ogrevanje ne prične delovati na polno, vozi z močno zmanjšanim vidnim poljem, kar je izredno nevarno.

Ključna oprema vsakega vozila v teh mrzlih dneh, je torej sredstvo za odmrzovanje in strgalo, tudi metlica za sneg. Za vozila, ki so čez noč parkirana na odprtem, je priporočljiva tudi ponjava, ki prekrije vsaj prednja stekla, lahko pa si pomagamo tudi z rjuho ali kartonom.

Za prekršek se voznik kaznuje z globo 200 evrov

Tudi policija ob tem vedno opozarja vse voznike, da na motornih in priklopnih vozilih v cestnem prometu ne sme biti snega, ledu, vode ali drugih snovi, ki bi lahko vplivale na vozne lastnosti vozila ali ki bi se lahko raztresale ali razlivale z njega. Tovor na in v vozilu pa mora biti ustrezno naložen in pritrjen oziroma pokrit tako, da se ne razsipa ali pada z vozila in ne predstavlja nevarnosti ali ovire za udeležence cestnega prometa ali povzroča škode na cesti in objektih.

Take situacije so zelo nevarne na vseh cestah in za vse udeležence (tudi pešce, kolesarje itd.), predvsem pa zunaj naselij in na avtocestah, kjer lahko led, ki prileti z vozila, zaradi višjih hitrosti prebije tudi vetrobransko steklo in hudo poškoduje udeležence.

Ob nizkih temperatur opozarjajo tudi na čista stekla. Vozniki, še pred vožnjo poskrbite, da bodo vsa stekla na vozilu ter zunanja vzvratna ogledala čista in da bo iz vozila omogočena dobra preglednost.

Za prekršek se voznik kaznuje z globo 200 evrov, v primeru nastanka hudih telesnih poškodb v prometni nesreči pa ima dejanje znake kaznivega dejanja zoper varnost javnega prometa.Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.

Morda vas zanima tudi


Več v Črna kronika