Ministrica dr. Aleksandra Pivec s sodelavci obiskala tudi Ljutomer

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec je s sodelavci bila na delovnem obisku v Pomurju

Prlekija-on.net, sreda, 9. januar 2019 ob 16:47
Ministrica v Ljutomeru, foto: mkgp.gov.si

Ministrica v Ljutomeru, foto: mkgp.gov.si

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec je s sodelavci bila v sredo, 9. januarja, na delovnem obisku v Pomurju. V okviru obiska se je najprej srečala z vodstvom KGZ Murska Sobota, pomurskimi kmetovalci, obiskala pa je tudi podjetja Ocean Orchids, Panvita ter Panorganic.

V ospredju priprava resolucije o strateških usmeritvah razvoja kmetijstva in živilstva po letu 2021

Ministrica se je skupaj z državnima sekretarjema in generalno direktorico Direktorata za kmetijstvo zjutraj najprej srečala z vodstvom KGZ Murska Sobota, kjer se je seznanila z delovanjem zavoda, stanjem kmetijstva na tem področju ter predlogi in pobudami, s katerimi se srečujejo svetovalci oz. kmetijski sektor v tem delu Slovenije. Nato je potekalo srečanje s pomurskimi kmetovalci, kjer so v ospredje razprave postavili pripravo na novo Skupno kmetijsko politiko po 2020, namakanje, zemljiško politiko, problematiko glede divjadi, udeleženci pa so v razpravi odprli tudi ostala vprašanja, ki se kmetom postavljajo ob delu na polju, rokovanju z administracijo itd. Ministrica je v uvodu predstavila prednostne naloge MKGP v tem letu, kjer je izpostavila priprave strateških dokumentov, poveznimi z reformo SKP, kmetijskimi zemljišči in upravljanju z divjadjo. »Veliko pozornosti bomo na ministrstvu namenili načrtovanju prihodnje finančne perspektive, kjer čaka tako ministrstvo kot vse druge deležnike izjemno težko in odgovorno delo, da bodo oblikovali ciljno usmerjeno kmetijsko politiko, ki bo denar usmerjala v strateške cilje. Verjamem, da bo mogoče ob dogovarjanju in modrosti sredstva nameniti tudi za posebnosti, ki jih imamo v državi, saj je strateško načrtovanje tokrat prepuščeno posameznim državam članicam.« V prvih 100 dnevih dela so po besedah ministrice največ pozornosti namenili črpanju evropskih sredstev v obstoječi finančni perspektivi 2014-2010 ter pri načrtovanju prihodnje. Ena ključnih usmeritev pa je po besedah ministrice čim bolj zmanjšati administrativno breme za kmete že zdaj, še bolj pa v prihodnji perspektivi.

Od prednostnih nalog bo po besedah ministrice v ospredju tudi priprava resolucije o strateških usmeritvah razvoja kmetijstva in živilstva po letu 2021, ki po predložena v sprejem na vladi in v DZ. Ta bo odgovor na spremenjena pričakovanja potrošnikov glede hrane in zahteve, ki izhajajo iz podnebnih sprememb, nujnosti varovanja narave in okolja ter priložnosti, ki jih ponuja razvoj digitalizacije. Opredelila bo nov koncept razvoja kmetijstva in živilstva, katerega cilj bo, ob spodbujanju raziskav in razvoja na tem področju, pridelava hrane visoke dodane vrednosti in prednostno spodbujanje prilagoditve kmetijstva na podnebne spremembe in na njihovo blaženje, ohranjanje biotske raznovrstnosti in kakovosti pitne vode ter ohranjanje kmetovanja na območjih s težjimi pogoji za kmetijsko pridelavo. Opravljena bo tudi revizija resolucije o nacionalnem gozdnem programu. Oba dokumenta bosta podlaga za pripravo strateškega načrta za ukrepe skupne kmetijske politike za obdobje 2021 do 2027. Ministrica je prisotne kmete pozvala, da naj se aktivno vključijo v oblikovanje prihodnje kmetijske politike, tudi s konstruktivnimi predlogi.

Delovni obisk zaključila z obiskom podjetja Panorganic v Ljutomeru

Ministrica je v nadaljevanju obiska s sodelavci obiskala podjetje Ocean Orchids, kjer so ji predstavili poslovanje podjetja in načrte za naprej, kjer med drugim želijo še močneje utrjevati svoj položaj vodilnega proizvajalca orhidej v tem delu Evrope. Podjetje z 10 letno zgodovino zaposluje 40 ljudi letno vzgoji 2 milijona orhidej. Ministrica si je ogledala tudi proizvodnjo orhidej in Tropski vrt.

Dr. Aleksandra Pivec je nadalje obiskala tudi sedež uprave Skupine Panvita, ki povezuje tri med seboj prepletene dejavnosti: kmetijstvo, meso in mesne izdelke ter ekologijo in energetiko. Skupino sestavlja 9 povezanih družb, ki zaposlujejo čez 600 oseb in uresničujejo svoje poslanstvo v odgovornosti do okolju prijazne pridelave hrane in sonaravne reje živali. Vodstvo podjetja je ministrici predstavilo aktivnosti Skupine ter odprte zadeve, s katerimi se srečujejo pri poslovanju, izpostavili pa so tudi ambiciozne načrte za naprej.

Ministrica je delovni obisk v Pomurju zaključila z obiskom podjetja Panorganic, ki v Ljutomeru v rastlinjaku prideluje solato, zelišča, česen, fižol, motovilec, rukolo in špinačo. Gre za podjetje, ki je po Sloveniji postalo znano s proizvodnjo slovenskega česna in žive solate. Njihova posebnost je bionska pridelava zelenjave, pri čemer vsa pridelana zelenjava ne raste v vodi ali substratu, temveč v šoti. Vodstvo podjetja je ministrici predstavilo tudi ambiciozne načrte širjenja proizvodnje v tujino, prisotni so že v Avstriji, širijo se tudi na Hrvaško in v Romunijo.



Več v Gospodarstvo