Vetrinjski dvor gosti »Pariz po Parizu«

V Mariboru so odprli odmevno razstavo umetnin, ki so Slovenijo predstavljale na Salonu v Parizu

Prlekija-on.net, sreda, 16. januar 2019 ob 07:52
Razstava Pariz po Parizu

Razstava Pariz po Parizu

Vsako leto meseca decembra poteka v Parizu v Louvru salon SNBA (Societe Nationale des Beaux Arts), kjer njegovi selektorji ne izbirajo le med akademskimi umetniki, temveč je njihov namen izbrati kakovostna dela ne glede na izobrazbo umetnika. In tako je bilo tudi konec lanskega leta, ko so se veseli in zadovoljni iz francoske prestolnice Pariza, vrnili slovenski umetniki, ki so nastopili na 157. mednarodni razstavi z okoli 600 umetnikov iz celega sveta. Tretjič zapovrstjo je namreč delegacija slovenskih umetnikov bila deležna priznanj in nagrad, tokrat je namreč slikarka, Kranjčanka Maruša Štibelj prejela nagrado strokovne žirije, ker je izjemen dosežek, če vemo, da gre za eno večjih in odmevnejših mednarodnih razstav v Evropi.

Šlo je za 157. likovni salon v znamenitem razstavišču Carruosel du Louvre, pod znano louvrsko piramido, ki ga v Parizu pripravljajo od leta 1861, in kjer je bila leta 1725 pripravljena prva razstava pod okriljem Akademije lepih umetnosti. Na njem je kot prva Slovenka že leta 1892 razstavljala naša največja slikarka Ivana Kobilca, ki je bila sploh prva ženska, ki so ji strogi selektorji takratnega časa omogočili razstavljati svoja dela. Letos pa se je predstavilo enajst slovenskih umetnikov. S svojimi umetninami so se predstavili v družbi 600 slikarjev, kiparjev, grafikov in fotografov. Kot veleva tradicija, je mednarodni salon francoskega Nacionalnega združenja lepih umetnosti (SNBA - Societe Nationale des Beaux Arts) tudi letos potekal sredi decembra. Sam Salon sta pospremila tudi dva kataloga - splošni katalog z objavljenimi deli vseh 600 umetnikov in katalog z objavljenimi deli slovenskih umetnikov.

Slovenski del razstave si je od konca minulega tedna mogoče ogledati tudi v Vetrinjskem dvoru v Mariboru. Na otvoritvi razstave v Mariboru, ki je na ogled vsak delovnik od 10. do 15. ure ali po dogovoru, in kjer je umetnine predstavil likovni kritik Mario Bedrič, je bilo slišati, da ima Salon v Parizu med vsemi najstarejšo tradicijo, velja za prestižnega - obstaja že od leta 1890 in pokrovitelj je vedno aktualni predsednik republike. Tudi letos je bil pokrovitelj predsednik republike Macron. Slovenija ima na Salonu za svojo delegacijo že tretje leto dogovorjen svoj prostor in svojega kuratorja. Nagrada žirije, ki jo je letos prejela slovenska umetnica Maruša Štibelj, je v treh minulih letih že četrta nagrada, ki so jo Slovenci uspeli pridobiti na Salonu SNBA. V preteklih dveh letih so bili uspešni Marjan Mirt in Branimir Ritonja (2017), mariborski kipar Mirt je dobil zlato medaljo za skulpturo Zlomljena krila, fotograf Ritonja, prav tako iz Maribora, pa bronasto za fotografijo z naslovom Arnuša, in Eva Petrič (2016), mlada multimedijska umetnica iz Kranja, ki je za svoje delo Ophelia prejela srebrno medaljo.

Na razstavi v prostorih Vetrinjskega dvora v Mariboru so sicer razstavljena dela umetnikov, ki so bila letos razstavljena v Parizu ter tudi nagrajena dela iz preteklih let. Slovenijo so letos na Salonu zastopali: Igor Orešič, Metka Kavčič, Ludvik Pandur, Zdravko Luketič, Kaja Urh, Vinko Prislan, Maruša Štibelj, Marjan Mirt, Klementina Golija, Klaudij Tutta in Ivan Prešeren Žan.



Več v Kultura in izobraževanje