Radgonski borci za vrednote NOB pred kadrovsko spremembo

Boris Edšidt naslednik Rije Červič?

Prlekija-on.net, sreda, 16. januar 2019 ob 20:14
Zbor Združenja borcev za vrednote NOB Gornja Radgona

Zbor Združenja borcev za vrednote NOB Gornja Radgona

V gostilni "Nada" v Šratovci so se na svoji prvi letošnji seji zbrali člani vodstva in izvršnega odbora Združenja borcev za vrednote NOB Gornja Radgona. Člani IO pod vodstvom predsednice Rije Červič so najprej pregledali delo združenja v letu 2018 in ugotovili, da so člani radgonskega združenja, ki združuje člane in članice štirih krajevnih organizacij (Apače, Gornja Radgona, Radenci ter Videm ob Ščavnici), zelo aktivno in dostojno obeleževali spomin na vrednote NOB, partizanskega boja in Osvobodilne fronte. Razpravljalci na seji so bili enotni v oceni, da je delovanje združenja pod vodstvom Rije Červič (KO ZB za vrednote NOB Radenci) konstruktivno in brez pojava razprtij. Združenje dobro sodeluje z drugimi borčevskimi združenji v pomurski regiji, sorodnimi veteranskimi društvi ter z vodstvom Zveze borcev za vrednote NOB v Ljubljani, kar pa žal, kot je bilo slišati, ne velja za vsa borčevska združenja po državi.

Tokrat so prisotni na seji največ pozornosti namenili kadrovskim zadevam, saj je predsednica Rija Červič izrazila željo, da se po petih letih vodenja Združenja umakne z vodilnega položaja, ter da ne bo kandidirala za še en enoletni predsedniški mandat. Sama je za novega predsednika predlagala Borisa Edšidta (KO Apače), trenutno podpredsednika združenja in predsednika Pokrajinskega sveta Zveze borcev NOB za Pomurje. Edšidt, ki je izrazil pripravljenost na prevzem predsedniške funkcije, je poudaril pomembnost, da Rija Červič tudi v bodoče ostane v ožjem vodstvu združenja. Kot hči prvoborca in nosilca partizanske spomenice, pokojnega Staneta Červiča, ima namreč za borčevsko organizacijo pomemben moralni kapital in predstavlja neposredno povezavo do partizanskih borcev, na čemer temelji ugled borčevske organizacije. Oglasili so se tudi predsedniki oziroma člani vodstva vseh štirih krajevnih organizacij, ki so izrazili zaupanje v vodstvene sposobnosti tako Riji Červič kot Borisu Edšidtu in bili enotni v oceni, da je sodelovanje tako Červičeve kot Edšidta v ožjem vodstvu združenja porok za to, da bo združenje še naprej uspešno izvajalo svoje poslanstvo.

Člani IO so ob koncu seje sprejeli sklep, da članom krajevnih organizacij na bližajočih se zborih članov predložijo v potrditev predlog, da se za novega predsednika združenja izvoli Borisa Edšidta, za podpredsednico pa Rijo Červič. Na predlog slednje so tudi potrdili, da za drugo podpredsednico kandidira Milena Mencigar (KO Radenci). Novo vodstvo združenja bo sicer izvoljeno na skupščini združenja, ki bo predvidoma marca letos, torej po izvedbi zborov članstva v vseh štirih krajevnih organizacij.



Več v Kultura in izobraževanje