Predstavili se bodo lokalni kulturni ustvarjalci

MIKS'R v Radencih pripravlja pestro praznovanje kulturnega praznika

Prlekija-on.net, ponedeljek, 28. januar 2019 ob 22:38
Kultura v Radencih

Kultura v Radencih

Čeprav pogosto slišimo, kako živimo v časih, ki umetnosti in kulturi niso najbolj naklonjeni, nikakor ne moremo mimo dejstva, da imamo tudi po zaslugi društev in drugih organizacij, torej večinoma prostovoljcev in volonterjev, ki jim ni žal prostega časa, v Sloveniji pestro in pisano kulturno-umetniško ponudbo, kjer lahko vsakdo najde nekaj zase. Ne smemo pa prezreti, da imamo v Sloveniji najverjetneje edini na svetu državni praznik kulture, ki je tudi dela prost dan. In v želji, da bi približali kulturo občanom Radencev, se je skupina štirih zanesenjakov že organizirala v Zavod za multimedijsko informacijsko kulturno središče Radenci (MIKS'R). Poleg vsestranske aktivistke, sicer predsednice Likovnega društva Gornja Radgona, Tatjane Mijatović, so bili zraven še: takratni podžupan občine Radenci Aleš Kavčič, podjetnik in lokalni politik Erik Ivanuša in akademski kipar Mitja Stanek.

Kot pravi Mijatovićeva, je poslanstvo njihovega zavoda povezovanje ljudi, ki jim je mar za kulturo v radenski občini in tudi širše. Poleg organizacij dogodkov, kot so likovne razstave, literarni večeri, uprizoritve gledaliških iger, glasbenih dogodkov, dogodkov humanitarnega značaja in drugih, bo njihovo delovanje namenjeno tudi skrbi ohranjanja kulturne dediščine in vse kar sodi zraven. Njihovo poslanstvo je povezovanje kulture in kulturnih, torej vseh tistih, ki jim je mar za kulturo, znotraj katere se ureja naše družbeno življenje, kulturo vrednot in povezovanja. Delujejo v prepričanju, da kultura plemeniti duha, širi strpnost in omogoča sodelovanje. Poleg organizacij dogodkov, kot so likovne razstave, literarni večeri, uprizoritve gledaliških iger, glasbenih dogodkov in dogodkov humanitarnega značaja, je delovanje zavoda namenjeno tudi skrbi za ohranjanje kulturne dediščine.

Doslej so že organizirali kar nekaj dogodkov in prireditev, v okviru slovenskega kulturnega praznika pa v petek, 8. februarja 2019, ob 17. uri, Zavod MIKS'R v Zdravilišče Radenci organizira zanimiv dogodek, ki bo v poklon slovenski kulturi. "Z odprtjem likovne razstave se bo predstavila slikarka Mira Petek, likovna pedagoginja z Račkega Vrha, katere likovna ustvarjalnost je vredna pozornosti likovnih kritikov in ljubiteljev likovne umetnosti. Njena dela bo predstavila Dora Plohl, sicer študentka zgodovine umetnosti. Z bogatim kulturnim nastopom bodo nadaljevali še drugi domači ustvarjalci in ustvarjalke: Norma Bale, rock skupina Bataljon, Danaja Habjanič, Valter Klemenčič, Bea Baboš Logar, Boni M. Logar, Irena Petek, Nina Rihtarič, Aneja Šoštarič, Tomi Šoštarič in Aleksandra Škrilec", nam je povedala Tatjana Mijatović, ki dodaja, da bo o pomenu kulture spregovorila Simona Pirc Katalinič, vodja JSKD OI Gornja Radgona.

Sicer pa, ker omenjeni zavod nima stalnih virov financiranja, ga podpirajo domači podjetniki, ki kulture ne štejejo med nepotrebne stroške, ampak vidijo v njej predvsem bogatitev lokalnega prebivalstva in skupnosti sploh.



Več v Kultura in izobraževanje