Narava zaenkrat zmagala, smučanja na Globokem klancu še ne bo

Zaenkrat zaradi izredne otoplitve prekinjajo z izdelovanjem umetnega snega, odprtje smučišča še zaenkrat žal ni možno

Prlekija-on.net, sreda, 30. januar 2019 ob 07:37
Smučišče Globoki klanec v letu 2017

Smučišče Globoki klanec v letu 2017

V nedeljo smo pisali o prizadevnih članih Smučarskega kluba Sveti Tomaž, ki so se deset dni trudili z zasneževanjem smučišča Globoki klanec v Hranjigovcih. Smučišče so intenzivno zasneževali s štirimi snežnimi topovi, saj jim je bilo takrat vreme naklonjeno, a so se domneve uresničile, saj je te dni prišla odjuga, toplejše temperature z dežjem, kar je otežilo delo na smučišču.

"Zaenkrat žal zaradi izredne otoplitve prekinjamo z izdelovanjem umetnega snega, narejeno imamo nekje tričetrtine potrebne količine snega. Kako naprej je odvisno od narave. Torej žal odprtje smučišča zaenkrat ni možno," so zapisali na svojem FB profilu.

Za celotno zasnežitev smučišča, bi bilo potrebno narediti okoli 5.000 m3 snega, da bi celotno smučišče zasnežili z okoli 40 cm debelo snežno odejo. Vreme jim je zaenkrat pokvarilo načrte, da bi ta teden odprli smučišče, tudi za naprej vreme ni ravno obetavno.

Na severovzhodu se bo krepil južni veter

Agencija RS za okolje (Arso) napoveduje, da bo v sredo večinoma oblačno in ponekod megleno. Čez dan se bo v višjih slojih ozračja od zahoda povsod pooblačilo, nizka oblačnost pa se bo postopno razkrojila. Najvišje dnevne temperature bodo od -1 do 4 °C.

Ponoči bo pretežno oblačno, le ponekod na severu bo nekaj jasnine. Najnižje jutranje temperature bodo od -4 do 0 °C.

V četrtek bo sprva pretežno oblačno, predvsem na jugovzhodu bo prehodno lahko rahlo snežilo. Popoldne se bo oblačnost trgala. Na severovzhodu bo začel pihati južni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od -1 do 4 °C.

V noči na petek se bo spet pooblačilo, na zahodu se bodo začele pojavljati manjše padavine, ki bodo do jutra občasno segle do osrednje Slovenije, nato pa še nekoliko vzhodneje in se okrepile. Po nižinah bo sprva rahlo snežilo, čez dan pa se bo meja sneženja postopno dvignila nad 1300 m nad morjem. Ob morju in na severovzhodu se bo krepil južni veter. V soboto bo oblačno in deževno, le v Prekmurju in deloma na Štajerskem bo večinoma suho. Meja sneženja se bo popoldne nekoliko znižala. Južni veter bo oslabel.



Več v Šport