Se bo kmalu smučalo na prleškem smučišču?

Smučišče se že en teden intenzivno zasnežuje s štirimi snežnimi topovi

Prlekija-on.net, nedelja, 27. januar 2019 ob 18:23
Smučišče Globoki klanec v letu 2017

Smučišče Globoki klanec v letu 2017

V Prlekiji, v občini Sv. Tomaž, deluje edino smučišče v širši regiji, smučišče Globoki klanec v Hranjigovcih, s katerim upravlja Smučarski klub Sveti Tomaž. Klub deluje od leta 1996, od takrat je urejeno tudi smučišče, ki pa je zaradi milih zim in premalo snega v teh letih le redko lahko obratovalo. Leto 2017 je bilo za klub prelomno in tudi zgodovinsko, saj jim je januarja uspelo prvič smučišče umetno zasneževati z enim snežnim topom, nato pa so uspeli dokončno zgraditi še celoten sistem umetnega zasneževanja.

Zadnji dve sezoni sta bili na smučišču zelo uspešni, saj je v eni bilo dovolj naravnega snega, da so smučišče lahko uredili, lansko zimo pa so že dodatno zasneževali smučišče, ko so jim tudi temperature šle na roko.

Ugodne temperature za umetno zasneževanje

Tudi ta zima je podobna zadnjim, brez večjih količin snega, a ker imajo na smučišču v celoti urejeno umetno zasneževanje s štirimi snežnimi topovi, so to ob zadnjih mrzlih dneh izkoristili. Od 21. januarja namreč intenzivno zasnežujejo smučišče s snežnimi topovi. Po besedah predsednika SK Sveti Tomaž, Ivana Grašiča, morajo narediti okoli 5.000 m3 snega, da bi celotno smučišče zasnežili z okoli 40 cm debelo snežno odejo. Vreme jim je v teh dneh bilo naklonjeno saj so smučišče že skoraj v celoti zasnežili, z zasneževanjem pa naj bi končali do sredine prihodnjega tedna, predvidoma v četrtek pa bi smučišče že lahko odprli.

V naslednjih dneh dež ali sneg?

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) se bodo v nedeljo ponoči padavine na zahodu okrepile in razširile nad vso Slovenijo. Meja sneženja bo na nadmorski višini med 800 in 1000 m, drugod bo deževalo.

V ponedeljek bo oblačno z občasnimi padavinami. Po nižinah bo sprva deževalo, dopoldne in sredi dneva pa bo dež marsikje v notranjosti prešel v sneg. Zapihal bo severovzhodni veter, padavine bodo popoldne slabele in do večera večinoma ponehale. Temperature bodo okoli 0 °C.

V torek se bo od zahoda delno razjasnilo, po nižinah bo zjutraj in dopoldne megla ali nizka oblačnost. V sredo se bo postopno spet povsod pooblačilo. V noči na četrtek bo v notranjosti Slovenije pričelo rahlo snežiti, na Primorskem pa rahlo deževati. V četrtek sredi dneva bodo padavine ponehale.

Vreme bo tako te dni bolj muhasto, zato upamo, da bo prizadevnim članom kluba vseeno uspelo pripraviti progo.



Več v Šport