Na smučišču Globoki klanec uspeli dokončati sistem umetnega zasneževanja

Sedaj čakajo le še na nizke temperature, da bi topovi lahko pričeli z zasneževanjem

Prlekija-on.net, nedelja, 14. januar 2018 ob 18:292
Smučišče Globoki klanec lanskega januarja

Smučišče Globoki klanec lanskega januarja

V Prlekiji, v Hranjigovcih v občini Sv. Tomaž, deluje edino smučišče v širši regiji in sicer smučišče Globoki klanec, s katerim upravlja Smučarski klub Sveti Tomaž. Lansko leto je bilo za klub prelomno in tudi zgodovinsko, saj jim je januarja uspelo prvič smučišče umetno zasneževati z enim snežnim topom, nato pa so uspeli dokončno zgraditi še celoten sistem umetnega zasneževanja.

Lanska zima je po več letih bila tudi toliko radodarna s snegom in predvsem z nizkimi temperaturami, da so smučišče pripravili in je bilo primerno za smučanje, tudi celotna sezona je bila ena boljših v 20-letni zgodovini smučišča.

Predsednik SK Sveti Tomaž in gonilna sila kluba je Ivan Grašič, nam je že lani ob obisku povedal veliko zanimivosti o samem smučišču in delovanju, klubu ter načrtih za naprej, ki pa so jih lani, kot je bilo takrat napovedano, tudi izpeljali.

SK Tomaž sicer deluje že od leta 1996, od takrat je urejeno tudi smučišče, ki je zaradi milih zim in premalo snega v teh letih le redko lahko obratovalo. V zadnjih letih so imeli okrog pet sezon, ko je smučišče delovalo okrog enega tedna, v celotni zgodovini smučišča pa so bile tri sezone, vključno z lansko, takšne, da je smučišče lahko obratovalo več kot en mesec. Smučišče je osvetljeno, ob njem je tudi vlečnica, ki je dolga 550 metrov in ima 40 dvojnih sider, kapaciteta vlečnice pa je 800 smučarjev na uro. Na smučišču je poskrbljeno za varnost, imajo nadzornika smučišča ter prvo pomoč, nesreč pa v vseh letih obratovanja praktično ni bilo.

Čakajo le še nizke temperature
Sistem zasneževanja na smučišču so pričeli vzpostavljati že leta 2003, a se je takrat zaustavilo pri dokumentaciji. Pred leti so to uredili, saj so si pridobili vsa soglasja lastnikov zemljišč, dovoljenja za uporabo vode in projektno dokumentacijo ter leta 2014 nadaljevali z vzpostavljanjem sistema, ko so z lastnimi sredstvi uredili vso infrastrukturo, od elektrike do cevovoda in vgradili betonske jaške vključno z odcepi za štiri snežne topove do polovice smučišča. Lani so nato prizadevni člani kluba takoj po koncu sezone za potrebe umetnega zasneževanja zgradili dve od treh vodnih zajetij, s finančno podporo občine Sv. Tomaž pa so do božiča uspeli dokončati sistem umetnega zasneževanja, dokončno so uredili elektrifikacijo smučišča, pridobili vso potrebno dokumentacijo, vgradili še tretje vodno zajetje, dve manjši in večji vodni zadrževalnik, kapacitete 1.200 kubičnih metrov, nabavili večji teptalec snega ter zgradili objekt, ki so ga opremili s črpalkami in drugo potrebno opremo.

Na smučišču je torej vse nared, čakajo le še nizke temperature, da bi lahko začeli umetno zasneževati. Te bi se morale spustiti do okoli –6 stopinj C, da bi topovi lahko pričeli z zasneževanjem.





Foto: FB Smučišče Globoki klanec



Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Gospodarstvo