Člani SK Sveti Tomaž ne počivajo, zgradili infrastrukturo za namene umetnega zasneževanja

V Smučarskem klubu Sveti Tomaž verjamejo, da bodo do prihodnje zime zgradili še zadnji potreben zbiralnik vode, ki bo omogočal nemoteno umetno zasneževanje smučišča

Prlekija-on.net, sobota, 4. marec 2017 ob 08:09
Gradnja zbiralnika in usedalnika vode

Gradnja zbiralnika in usedalnika vode

Smučišče Globoki klanec v Hranjigovcih, s katerim upravlja Smučarski klub Sveti Tomaž, je edino smučišče, ki deluje v Prlekiji in tudi širši regiji. Letošnja zima je bila vsaj toliko radodarna s snegom in predvsem z nizkimi temperaturami, da so smučišče pripravili in je bilo primerno za smučanje. Sezona je trajala okrog dva tedna do konca januarja, smučišče pa so ob koncu januarja tudi prvič umetno zasneževali.

Zgradili usedalnik in zbiralnik vode s kapaciteto 32 kubikov
Po končani sezoni pa se člani SK Sveti Tomaž že pripravljajo na naslednjo sezono, saj so za potrebe umetnega zasneževanja ob koncu februarja zgradili dve od treh vodnih zajetij. Ob prvem umetnem zasneževanju so si na Gorenjskem sposodili visokotlačno črpalko, cevi, kable ter vso ostalo potrebno opremo. Na vrhu hriba so postavili montažni bazen, v katerega sta dva člana kluba celo noč neprekinjeno vozila vodo iz doline iz potoka. Pripeljali so okoli 140 kubukov vode in naredili preko 300 kubikov snega. Upajo, da bo naslednjo zimo drugače, zato so takoj, ko se je zemlja vsaj malo posušila ob Lešniškem potoku nedaleč od vznožja smučišča, začeli z gradnjo usedalnika in zbiralnika vode s kapaciteto 32 kubikov. Tako v usedalnik kot v zbiralnik se bo voda stekala iz potoka s prostim padom, je pojasnil predsednik SK Sveti Tomaž Ivan Grašič, ki nam je velike načrte za ureditev smučišča izdal že sredi januarja, ko smo ga obiskali. Črpalke bodo nameščene v zbiralniku, ki bo zgrajen tik ob vznožju smučišča in bo akumuliral do 500 kubikov vode, od tam pa bodo potem črpalke vodo poganjale po že zgrajenem sistemu do snežnih topov. Pri gradnji je bilo potrebno kopati pet metrov globoko, ves čas pa je bilo potrebno tudi črpati podtalnico, ki je gradnjo precej ovirala. Investicija je vredna okoli 20 tisoč evrov, večino dela pa so opravili člani kluba sami. Po projektu podjetja Hidra iz Maribora je zahtevnejša gradbena dela opravilo gradbeno podjetje Mario sistem iz Svetega Jurija ob Ščavnici.

Smučišče obratuje že več kot 20 let
SK Tomaž deluje od leta 1996, od takrat je urejeno tudi smučišče, ki pa je zaradi milih zim in premalo snega v teh letih le redko lahko obratovalo. V zadnjih letih so tako imeli okrog pet sezon, ko je smučišče delovalo okrog enega tedna, v vsej 20-letni zgodovini smučišča pa sta bili dve sezoni takšni, da je smučišče lahko obratovalo več kot en mesec. Kot nam je takrat povedal Grašič, mora biti vsaj 25-30 cm snega, da smučišče lahko uredijo, da je primerno za smučanje. Letos je snega bilo sicer manj, a so vseeno z velikim trudom uredili, da so se ljubitelji smučanja tudi v Prlekiji lahko smučali. Smučišče je osvetljeno, obratuje pa tudi vlečnica, ki je dolga 550 metrov in ima 40 dvojnih sider, kapaciteta vlečnice pa je 800 smučarjev na uro. V klubu verjamejo, da bodo do prihodnje zime zgradili še zadnji potreben zbiralnik vode, ki bo omogočal nemoteno umetno zasneževanje smučišča, upajo pa tudi, da umetno zasneževanje in z njim povezane aktivnosti ne bodo motile sosedov, kot je to bil primer letos.





Foto: FB Smučišče Globoki klanec


Več v Gospodarstvo