Po šestdesetih srečnih letih, spet pred oltar in matičarja

Biserno poroko sta obhajala zakonca Marija in Karel Fleisinger

Prlekija-on.net, sreda, 30. januar 2019 ob 09:18
Marija in Karel sta obeležila 60-letnico zakona, ne glede ali je šlo za biserno ali diamantno poroko

Marija in Karel sta obeležila 60-letnico zakona, ne glede ali je šlo za biserno ali diamantno poroko

Konec minulega tedna sta v krogu domačih in prijateljev 60 let skupnega zakonskega življenja praznovala Marija in Karel Fleisinger iz Spodnjih Ivanjcev. Enako kot pred šestdesetimi leti sta slavljenca tudi tokrat svojo zakonsko zvestobo potrdila pred matičarjem in pred oltarjem. Civilni obred, ki ga je ob asistenci matičarja Mirka Ferenca, opravil župan občine Gornja Radgona Stanko Rojko, je potekal v prostorih srednjeveškega negovskega gradu. Nekoliko presenetljivo je le dejstvo, da sta slavljenca v cerkvi obeležili biserno, civilno pa diamantno poroko, kot je pisalo na listini, ki sta jo Marija in Karel prejela od župana Rojka. Po matičarjevi predstavitvi življenjske zgodbe zakoncev, jima je tudi župan namenil nekaj lepih besed in jima izročil omenjeno Diamantno poročno listino občine Gornja Radgona.

Po civilni poroki so se svatje s slavljencema podali v bližnjo župnijsko cerkev, kjer je biserno poročni obred. Ob somaševanju zlatomašnika Ivana Zajnkoviča, in diakonskega pripravnika Vlada Orgoliča, je obred opravil župnik župnije Benedikt, ki soupravlja župnijo Negova, Marjan Rola, ki je v svoji pridigi pohvalil zakonca, ki sta s svojim dolgoletnim zakonskim življenjem vzgled mladim, ki se šele odločajo za zakon. Ob tem je dejal, da sta bila vseskozi zvesta cerkvi in tako sta vzgojila tudi svoje otroke. Za njuno delo v cerkvi, Karel je bil 32 let cerkveni ključar, se jima je zahvalil, ter jima ob tem zaželel še mnogo zdravih let.

Marija se je sicer rodila leta 1938 v Drbetincih, Karl v kmečki družini leta 1932 v Sp. Ivanjcih, kjer je po starših prevzel kmetijo, ki jo sedaj vodi vnuk Sandi. Njun zakon so obogatili otroci Elica, Zvonko in Marija, ki so ju obdarili z osmimi vnuki in devetimi pravnuki. Oba zakonca sta se vse življenje posvetila delu na kmetiji. Da bi mehanizirali kmetijo, tedaj so se posvečali živinoreji in vinogradništvu, je Karel občasno delal v Avstriji in tako prispeval k napredku kmetije. Danes se kmetija posveča vinogradništvu, saj obdelujejo 10 ha vinogradov, in turizmom na kmetiji. Kljub temu, da sta bila Marija in Karel polno zaposlena na kmetiji in vinogradništvu, sta vedno našla čas za delo v društvih. Marija je več kot 20 let pela v MePZ Društva kmečkih žena in deklet Gornja Radgona, dokler je bila zdrava, pa tudi v Pevskem zboru DU Negova-Spodnji Ivanjci. Bila je tudi aktivna pri Rdečem križu, saj je bila več let predsednica KO RK Spodnji Ivanjci.

"Delo na kmetih je bilo včasih mnogo težje kot danes. Vseeno sem si kot kmet želel družbe. Že kot otrok, sem se leta 1949 vključil v PGD Spodnji Ivanjci, kjer sem bil 18 let poveljnik, nato pa 19 let sektorski poveljnik, danes pa kot veteran in podporni član društva. Kot kmetovalec sem bil tudi vseskozi povezan z zadrugo. Tako sem bil štiri leta predsednik KZ Videm, nato predsednik Hranilno kreditne službe pri KZ Gornja Radgona. Bil sem več mandatov tudi član upravnega odbora KZ Gornja Radgona", je povedal slavljenec Karlek, ki tudi danes ne miruje, saj je predsednik Društva upokojencev Negova-Spodnji Ivanjci, ki pod njegovim vodstvom dobro deluje. Je eno redkih DU v tem delu Slovenije, ki ima svoj lasten dom. Po njegovi zaslugi so ga uredili v starem gasilskem domu, ki so jim ga podarili negovski gasilci. Prav pri urejanju doma, zlasti ureditev zemljiško knjižnih listin, je Karel Fleisinger, kot predsednik veliko storil.

Sicer pa v hiši Fleisingerjevih živijo štirje rodovi, kar je danes že redkost. Kmetija je vzorno urejena. Kako tudi ne, ko pa je za urejenost kmetije leta 1997 prejela priznanje TD Negova-Ivanjci. Na vprašanje, kaj ju je vezalo v zakonu 60 let, sta slavljenca v en glas dejala: "Ljubezen, delo in otroci."

Foto: Ludvik Kramberger



Več v Kultura in izobraževanje