Sivi panterji s fotoaparati ob reki Muri

Seniorski ducat pripravil razstavo v PIŠK M. Sobota

Filip Matko Ficko, sobota, 2. februar 2019 ob 08:17
Deseterica razstavljavcev fotografij

Deseterica razstavljavcev fotografij

Že četrto leto se ljubitelji fotografiranja, ki so že v letih »sivih panterjev«, srečujejo v okviru foto krožka. V samem začetku jih je vodil Stane Toplak iz Radencev, ki pa je to vlogo prepustil še »bolj zagnanemu« Jožetu Bratuša iz Murske Sobote. In tako se v dneh od 1. do 15. februarja v prostorih Pokrajinske in študijske knjižnice v Murski Soboti na prvi skupinski razstavi s svojimi deli predstavlja dvanajsterica obiskovalk in obiskovalcev foto krožka v okviru U3 (univerze za tretje življenjsko obdobje) pri Ljudski univerzi Murska Sobota.

Svoje fotografije so postavili na ogled: Irma Benko, Jože Bratuš, Miroslav Cener, Ivan Hanc, Danila Krpič, Oskar Likar, Čedomir Petrović, Feliks Pihler, Tone Stropnik, Tamara Špitaler Škorić, Jože Šoemen in Stane Toplak. Vsak od krožkarjev je pripravil štiri fotografije, ki pa se pravzaprav kaj dosti ne razlikujejo od izdelkov dolgoletnih (profesionalnih) fotografov. Jože Bratuš, ki trenutno vodi foto krožek, je seveda navdušen. Veliko je dobrih posnetkov nastalo kot »stranski produkt« v minulih štirih letih. Srečujejo se namreč vsakih štirinajst dni. Tedaj poklepetajo o svojem delu in se štirikrat ali petkrat na leto skupaj podajo na fotografsko ekskurzijo po domači pokrajini na obeh bregovih reke Mure. Za posameznico ali posameznika v krožku ni nobenih omejitev (dva slikata celo brez fotoaparata: s tablico ali telefonom), vsak lahko sam izbira motive, tehniko in izdelavo fotografij. Zatorej je pri njih vsaka fotografija dobra (od realističnih do abstraktnih tudi na razstavi), kajti vsak je na svoj način inovativen in poskuša iz posnetka »izvleči« najboljše. Jože Bratuš ob tem večkrat zelo rad poudari: »Fotografijo je treba brati, ne samo gledati, kajti vedno o nečem pripoveduje !«

Ker letos poteka 170 let od smrti največjega slovenskega pesnika dr. Franceta Prešerna in ker se bliža 8. februar (dan njegove smrti je slovenski kulturni praznik !), so se odločili, da za moto svoje razstave zapišejo verze prve kitice iz Prešernove pesmi Pod oknam: »Luna sije, kladvo bije...«. Da je v deželi na obeh bregovih Mure »zraslo« tudi nekaj umov, je na razstavi izpostavljeno še »Vranovo stoletje«, v spomin na akademika Antona Vratušo Vrana. Pri pripravi in postavitvi razstave so sodelovali: Filip Matko Ficko, Lado Klar, Branko Veren, Peter Škraban in Jože Bratuš.



Več v Kultura in izobraževanje