Vinogradniki DV Mala Nedelja so opravili redni letni občni zbor

Danijelu Hornu, iniciatorju, ustanovitelju in dolgoletnemu predsedniku, bodo podelili naziv častnega predsednika društva

Branko Košti, sobota, 2. februar 2019 ob 14:02
Občni zbor DV Mala Nedelja

Občni zbor DV Mala Nedelja

Drugo desetletje delovanja je Društvo vinogradnikov Mala Nedelja zaključilo z občnim zborom v petek, 1. februarja v Gostišču Žinko v Moravcih.

Številnim zbranim članom in gostom, med katerimi so bili podžupan Občine Ljutomer Niko Miholič, predsednik Sveta KS Mala Nedelja Boštjan Žerdin, predstavnica KS Radoslavci Irena Žinko, predstavniki krajevnih društev in sorodnega društva iz sosednjih Juršincev, je delo in dosežke v preteklem letu, predstavil predsednik društva Anton Žinko.

Kot vsa leta doslej, je bilo težišče delovanja usmerjeno na izobraževanja, izpopolnjevanja in usposabljanja, saj se zavedajo, da lahko le z novimi znanji konkurirajo na vedno bolj zahtevnem vinskem trgu. Uspešnost teh prizadevanj preverjajo na različnih nivojih ocenjevanja vin, od društvenega ocenjevanja, Grajskega ocenjevanja vin na Ptuju in državnega ocenjevanju vin, ki ga organizira Zveza društev vinogradnikov in vinarjev Slovenije (VINIS). Doseženi rezultati – povprečna ocena 18,02 točke na društvenem ocenjevanju, najvišje priznanje glinena amfora za Sivi pinot Antona Ficka, katerega je za svoje knežje vino izbral tudi ptujski knez, z oceno 18,42 točk na Grajskem ocenjevanju na Ptuju, ter dve zlati in eno bronasto priznanje na državnem ocenjevanju, potrjuje pravilno usmeritev, zato bodo na tej poti vztrajali tudi v prihodnosti.

Pomemben del dejavnosti predstavljajo družabni dogodki in prireditve, katere organizirajo za člane društva in tudi za širšo javnost. Z njimi pričnejo že v začetku leta, okrog goda sv. Vincenca, ko opravijo prvi rez vinske trte, 25. junija je potekal odlično obiskan tradicionalni pohod Od kleti do kleti z zaključno prireditvijo priznanj društvenega ocenjevanja vin. V tem mesecu so v sodelovanju s KD A. Krempl in TD Mala Nedelja – Radoslavci, izvedli odmevno prireditev Iz zemlje gre v trsek, v drugi polovici avgusta pa organizirali društveni piknik s postavitvijo društvenega klopotca. Posebno izstopajoča prireditev lanskega leta je bilo Martinovanje v Biotermah, katere se je udeležilo preko štirideset aktualnih in bivših vinskih kraljic iz celotne Slovenije, na njej pa je bila okronana jubilejna, 10. Vinska kraljica društva Martina X, Daniella Kosi.

Na strokovno ekskurzijo so se lani podali na Dolenjsko in si ogledali grad Sevnica, obiskali vinsko klet Colnar, kjer je mlad prevzemnik kmetije in zelo uspešen vinar. V okviru prireditve Trebanjski koš, so se tega dne udeležili tudi podelitve priznanj iz 2. državnega ocenjevanja vin VINIS.

Program dela, katerega so si zadali na občnem zboru, je skoraj identičen kot v preteklosti, saj se je skozi leta delovanja izkazal kot pravilen. Dodali bodo le še slovesnost, na kateri bodo proslavili 20-letnico delovanja društva. To bo tudi priložnost, ko bodo iniciatorju, ustanovnemu članu in dolgoletnemu uspešnemu predsedniku DV Mala Nedelja Danijelu Hornu, podelili naziv častnega predsednika društva.

So pa malonedeljski vinogradniki v tem in še kakšnem naslednjem letu pred veliko investicijo – gradnjo Vinogradniškega doma. Le tega bodo zgradili na prostoru sedanjega gasilskega doma v Moravskem vrhu, katerega so dolgoročno najeli od PGD Mala Nedelja in ga sprva nameravali adaptirati, vendar se je izkazalo, da je racionalneje investirati v novogradnjo.



Več v Kultura in izobraževanje