15 ton poljskega mesa skladiščeno v Gornji Radgoni?

Meso sicer naj ne bi izviralo iz sporne klavnice, izvira pa iz pokrajine na Poljskem, kjer je bila v zadnjih dneh razkrita sporna klavnica

Prlekija-on.net, torek, 5. februar 2019 ob 21:08
Meso v skladišču čaka na analizo (simbolična fotografija)

Meso v skladišču čaka na analizo (simbolična fotografija)

V zadnjih dneh v Evropski uniji odmeva primer spornega mesa iz poljske klavnice, kjer so klali bolne krave, njihovo meso pa izvažali deklarirano kot neoporečno, v več držav EU, UVHVVR pa preverja, ali tudi v Slovenijo. V oddaji Danes na Planet TV so razkrili, da je meso, ki je stvar preiskave, skladiščeno v skladišču podjetja Panvita v Gornji Radgoni, ki je eden največjih predelovalnih obratov v Sloveniji. Gre za 16 palet mesa v skupni teži 15 ton, ki prihaja iz Poljske, v laboratoriju pa trenutno analizirajo, ali je meso neoporečno.

Pri tem gre za goveje obreznine, ki se uporabljajo za polnilo klobas, hrenovk in ostalih izdelkov, Panvita pa je meso dobila lani septembra od danskega dobavitelja, s katerim sodelujejo že vrsto let.

Meso sicer naj ne bi izviralo iz sporne klavnice, izvira pa iz pokrajine na Poljskem, kjer je bila v zadnjih dneh razkrita ta sporna klavnica. Prodaja tega mesa še ni bila dana v promet in je preventivno ustavljena. Trenutno se čaka na analize, ki bodo pokazale, ali je meso neoporečno.

Medtem je za oddajo Odmevi na RTV Slovenija spregovoril izvršni direktor Panvite Toni Balažič, ki je med drugim povedal, da Panvita ni trgovec z uvoženim mesom, ker so oni eden od največjih pridelovalcev: "Zaradi nizke samooskrbe pa smo tudi mi prisiljeni uvažati. Pri tem smo septembra lani uvozili nesveže meso, zamrznjene goveje zrezke, od katerih do zdaj ni bilo uporabljenega niti kilograma. To meso ne prihaja iz sporne klavnice. O tem smo posredovali inšpekciji vso dokumentacijo, pridobili smo tudi analizo od dobavitelja."

Tudi iz Panvite so poslali sporočilo, kjer zatrjujejo, da pri njih ni mesa iz sporne klavnice.



Več v Gospodarstvo