Panvita: pri nas ni mesa iz sporne poljske klavnice

Mesa niso uporabili in je v karanteni, uradne izvide slovenskega laboratorija pričakujejo predvidoma v naslednjem tednu

Prlekija-on.net, sreda, 6. februar 2019 ob 15:52
Meso v skladišču čaka na analizo (simbolična fotografija)

Meso v skladišču čaka na analizo (simbolična fotografija)

V minulih dneh v Evropi odmeva primer spornega mesa iz poljske klavnice, kjer so klali bolne krave, njihovo meso pa izvažali deklarirano kot neoporečno, v več držav EU, to naj bi se pojavilo tudi v Slovenijo. V oddaji Danes na Planet TV so v torek poročali, da je meso, ki izvira iz Poljske, skladiščeno v skladišču podjetja Panvita v Gornji Radgoni, ki je eden največji predelovalnih obratov v Sloveniji. Iz Panvite so sedaj posredovali sporočilo za javnost, kjer zagotavljajo, da pri njih ni mesa iz sporne poljske klavnice.

Mesa niso uporabili in je v karanteni, čakajo se izvidi

"V preteklih dneh so se v medijih pojavile nepopolne in tudi netočne informacije v povezavi z inšpekcijskim pregledom govejega mesa v družbi Panvita. Obveščamo vas, da v Panviti nimamo mesa iz sporne poljske klavnice Elkopol. Zamrznjeno meso, ki ga trenutno hranimo, je popolnoma neoporečno. Dobavil ga je zanesljiv in ugleden dobavitelj iz Danske, za kar imamo vsa ustrezna dokazila in izjave. Kljub temu zamrznjenega mesa iz te dobave nismo uporabili popolnoma nič in je v karanteni. Panvita tudi v preteklosti nikoli ni sodelovala s sporno poljsko klavnico," navajajo v sporočilu ter dodajajo, da imajo v Panviti vse potrebne dokumente, ki vključujejo sledljivost mesa do nivoja ušesne številke živali in dokazujejo, da meso ne prihaja iz sporne poljske klavnice. "Prav tako imamo analizne izvide dobavitelja, ki dokazujejo, da je meso, ki je shranjeno v našem skladišču, neoporečno. Kljub temu se meso nahaja v karanteni in ga nismo uporabili popolnoma nič. Uradne izvide slovenskega laboratorija pričakujemo predvidoma v naslednjem tednu".

Zaradi sezonskih nihanj so primorani del surovin uvoziti

Kot še pojasnjujejo, se v Panviti striktno poslužujejo samo preverjenih in zanesljivih dobaviteljev, ki to dokazujejo z vso ustrezno dokumentacijo in so pod rednim veterinarskim nadzorom. "Pri tem se poleg zakonsko obvezujočih zdravstvenih in kakovostnih parametrov striktno držimo tudi lastnih dodatnih kakovostnih zahtev, saj se zavedamo pomena kakovosti in zdravstvene ustreznosti naših izdelkov. Občasno smo zaradi sezonskih nihanj primorani del surovin uvoziti, zagotavljamo pa, da vedno izberemo samo dobavitelje, ki ustrezajo vsem navedenim kriterijem in zagotavljamo, da so vsi naši mesni izdelki visoko kakovostni in popolnoma varni za uživanje," še navajajo.



Več v Gospodarstvo