V Veržeju proslavo ob kulturnem prazniku posvetili Bojanu Ferencu

Kulturni praznik v Veržeju je bil posvečen Bojanu Ferencu, ki je v ljubiteljski kulturi v občini Veržej in širše pustil velik pečat

Sara Vinkovič, nedelja, 10. februar 2019 ob 10:141
Proslava ob kulturnem prazniku v Veržeju

Proslava ob kulturnem prazniku v Veržeju

Tudi v Veržeju so letos pripravili proslavo ob slovenskem kulturnem prazniku, vendar tokrat s počastitvijo nedavno preminulega Bojana Ferenca, ki je v ljubiteljski kulturi v občini Veržej in širše pustil velik pečat.

Tako so na proslavi nastopili Moška vokalna skupina KD Slavko Osterc Veržej, Cum manum, Ljutomerski oktet in Komorni zbor Orfej, v katerih je Bojan tudi aktivno deloval vrsto let. Prireditev je povezoval Branko Hrga.

Slavnosti govornik je bil mag. Dušan Prelog, ki se je dotaknil njegovega razmišljanja o ljubiteljski kulturi ter z lepimi besedami in spomini spregovoril tudi o Bojanu.

Na pogostitvi za vse nastopajoče in bližnje sorodnike Bojana je nekaj besed spregovoril tudi župan občine Veržej, Slavko Petovar in vsem nastopajočim poklonil majhno pozornost.

Bojanovo kulturno udejstvovanje

  • Nekje od leta 1983 je Bojan pel v Moškem oktetu v Veržeju (takrat še pod vodstvom Frančeka Rozmariča).
  • Leta 1985 se je v delo kulturnega društva vključila ga. Tatjana Rozmarič, ki je ustanovila veržejski Mešani nonet. Bojan je nato pel tudi v Mešanem nonetu.
  • Nonet se je preoblikoval v Mešani mladinski pevski zbor Veržej. Zbor je svoj prvi koncert izvedel v domači cerkvi 12. januarja 1992. Z zborom je Bojan nastopal na različnih proslavah kulturnega društva in cerkvenih slovesnostih, zbor je večkrat gostoval v Avstriji in Nemčiji, snemal za radio Maribor, letno se je udeleževal območnih revij, državne cerkvene revije pevskih zborov, prirejal božične koncerte v domačem kraju in okolici itd.
  • Moški del zasedbe Mešanega pevskega zbora Veržej so imeli ves čas željo zapeti v moškem sestavu in tako so ustanovili vokalno skupino Cum manum. Skupina je delovala priložnostno. Zapela v krajih sedanje občine in tudi širom Pomurja...
  • Bojan je bil nepogrešljivi član Komornega zbora Orfej (od začetka Orfeja z nekaj manjšimi pavzami).
  • Ko so Verženci (kulturno in turistično društvo) začeli organizirati prireditev Mesec Narcis (predstave: Verženci vlečejo bika na türen, Širili cerkev, Utapljali gosaka itd.), katere sredstva so bila namenjena prenovi kulturne dvorane, je Bojan sodeloval tudi kot igralec (npr. v igri Verženci vlečejo bika na türen je igral župnika). Večkrat je prevzel tudi vlogo napovedovalca (moderatorja) različnih prireditev, proslav, ki so bile v Veržeju.
  • Leta 1996 je bil v Veržeju ustanovljen ansambel Zadnji Moment. Takrat so v tem sestavu igrali Janez Ferenc - violina, Mihael Fras - bas, Damir Pečič - harmonika, Zoran Repija - tamburica in Bojan Ferenc - kitara. (Bojan glasbene šole ni nikdar obiskoval).
  • Bojanovo petje je zaznamovalo tudi Ljutomerski oktet, katerega član je bil zadnjih nekaj let (od novonastale zasedbe pod vodstvom g. Dušana Preloga).
  • Nazadnje je Bojan igral tudi v Tamburaški skupini Veržej Kulturnega društva »Slavko Osterc« Veržej.


Več v Kultura in izobraževanje