Na Cvenu posejali 2668 zlatih zrn

Setev 2000 zlatih zrn za naslednje tisočletje

Branko Košti, nedelja, 17. oktober 2010 ob 19:02
TKD Babinci pred posajeno parcelo

TKD Babinci pred posajeno parcelo

Na Grüntu TD Cven je bilo v soboto, 16. oktobra zelo živahno in veselo. Številni domačini in gostje so se zbrali na prireditvi Setev 2000 zlatih zrn za naslednje tisočletje. Gospodar grünta Milan Košnik je za setev pripravil parcelo površine 6,87 m2, v obliki loparja, zato so jo po prleško poimenovali lopor.

Na to parcelo so gostje iz Zreč, Šentjanža na Dolenjskem, Cankove, Sv. Jurija ob Ščavnici, Babinec, Tešanovec in Stare Gore ter domačini ročno posejali 2668 semen vrste alixin, katera so jim podarili člani Turističnega društva Tešanovci, ki so se projektu pridružili lani. Da bi seme dobro vzklilo in bogato obrodilo, so pred setvijo ob paceli zapeli in zaplesali člani otroške folklorne skupine s Cvena.

TD Cven se je v projekt 2000 zlatih zrn za novo tisočletje vključilo letos. Pobudnik projekta je TKD Babinci in sicer so tam leta 1999 ob prehodu v novo tisočletje zasejali 2000 semen. V  projekt  se vsako leto vključujejo nova društva, tako da bodo letos zlata semena vzklila v enajstih slovenskih krajih, ob Cvenu in Babincih še v Tešanovcih, Šentjanžu na Dolenjskem, na Stari Gori, v Vurberku, Jurovskem Dolu, na Cankovi, v Rudniku na Primorskem ter Dravcih v Halozah.

Prihodnje leto v času žetve bodo pridelek skrbno poželi in očistili. Izbrali bodo klas, ki bo obrodil največ semen, jih skrbno prešteli in dodali številu semen, ki so jih posejali letos. Tako bodo dobili število semen, ki jih
bodo posejali v letu 2011.


Več v Družabno